Karla Šlechtová navrhne program na podporu demolic vysídlených budov v obcích

21.07.2015 15:09

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová se včera setkala s hejtmanem a dalšími představiteli Ústeckého kraje. Spolu s premiérem na jednání řešili sociálně vyloučené lokality a možnosti podpory pro obce na demolice těchto vysídlených budov. Nyní se chystá připravit nový dotační titul.

Karla Šlechtová navrhne program na podporu demolic vysídlených budov v obcích
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Vnímám, že demolice vylidněných a zdevastovaných bytových domů je problém, a proto jsem navrhla, že zvážím nový program na demolice z finančních prostředků Ministerstva pro místní rozvoj. Nejprve si nechám tuto myšlenku vyhodnotit. Pokud program spustím, bude pouze pro obce, které musí být vlastníkem daných objektů. Stát nebude financovat zpětně odkupy prodaných objektů v obcích. Demolice budou také možné v rámci IROPu za podmínky vzniku nového sociálního bydlení,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní vypracuje analýzu možností a stanoví podmínky splnění nového dotačního programu na podporu obcí na demolice vysídlených budov v sociálně vyloučených lokalitách. Počet obyvatel žijících v sociálně vyloučených lokalitách se zvýšil téměř o polovinu. V roce 2006 analýza, kterou si nechalo zpracovat Ministerstvo práce a sociálních věcí, odhadovala celkem 60 000 až 80 000 obyvatel v sociálně vyloučeném prostředí. V absolutních číslech přibylo nejvíce sociálně vyloučených v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

K řešení problematiky sociálního bydlení mohou přispět i evropské dotace. Díky specifickému cíli Integrovaného regionální operačního programu (2.1 Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi, aktivitě podpora sociálního bydlení) je naplánována podpora investiční aktivity obcí ve věci výstavby nových bytových jednotek, rekonstrukce současného bytového fondu či odkupu vhodných bytů od soukromých vlastníků, které budou následně poskytovány vymezeným cílovým žadatelům (osoby sociálně vyloučené, osoby ohrožené sociálním vyloučením, osoby se zdravotním postižením a osoby v bytové nouzi). Pro vybudování dostupného sociálního bydlení je v Integrovaném regionálním operačním programu vyčleněna částka 7,5 mld. Kč, která by měla vystačit na zajištění cca. 5 tis. bytových jednotek sociálního bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…