Karlovarská nemocnice má nový kardiostacionář

12.01.2015 18:50

Jako doma v obýváku se mohou cítit pacienti karlovarské kardiologie podstupující radiální katetrizaci. Díky této nové metodě nemusí zůstávat po zákroku další den na nemocničním lůžku, ale už po několika hodinách odchází domů. Čas po zákroku navíc mohou strávit v příjemném prostředí nového kardiostacionáře, kde mají k dispozici například televizi, noviny, nebo bezdrátové připojení k internetu.

Karlovarská nemocnice má nový kardiostacionář
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Metoda radiální katetrizace využívá pro přístup k srdci tepnu v zápěstí. Je tak, narozdíl od dosavadního přístupu skrz tepnu v třísle, pro pacienta šetrnější. Na druhé straně ale klade velký nárok na zkušenosti operatéra. Tato metoda se začala z iniciativy Ivo Bernáta zavádět v roce 2007 právě v Nemocnici v Karlových Varech. Díky jím navržené metodice se následně prosadila v celé republice, kde dnes tvoří už více než polovinu všech katetrizací (v KV až 95 procent), a zájem o ni strmě roste i ve světě.

Koncept „radiální katetrizace“

Katetrizační výkon je proveden zmalého vpichu na zápěstí nemocného, cestou tepenného systému na ruce jsou katetry zavedeny ksrdci, dále již katetrizace probíhá jako výkon provedený z „třísla“.

Výhody katetrizace zruky“

1/Rychlá mobilizace nemocného- pacient vstává de facto hned po výkonu
2/ Menší procento krvácivých komplikací
3/ Menší logistická zátěž provozu- jednodenní hospitalizace, snadnější komprese místa vpichu.

Výkon „zruky“ je náročnější pro operatéra, 100% zaučení týmu trvá i několik měsíců. Intervenční tým kardiocentra KKN a.s. provádí cca. 95% výkonu zruky, vtomto smyslu předstihl i mnohá pražská pracoviště.

Etablování metodiky radiální katetrizace současně sotevřením stacionáře představuje moderní přístup vléčbě zúžených srdečních tepen.

Pacient přichází ráno na stacionář, kam je přijat lékařem a sestrou kjednodenní hospitalizaci dále čeká vkomfortním křesle na výkon. Na katetrizační sál přejde cca. 20m po chodbě. Na katetrizačním sále je proveden výkon cestou vřetenní tepny (tedy „z ruky“). Výkon je vmístním znecitlivění, po zobrazení srdečních tepen na angiolince se příhodném nálezu provádí hned výkon léčebný- zvaný angioplastika simplantací stentu. Výkon trvá cca. 20-60 min, vzávislosti na stupni postižení.

Po výkonu je nemocný převežen na pojízdném křesle zpět do komfortního prostředí stacionáře. Zatímco lékař a sestra pečlivě monitorují jeho srdeční hodnoty nemocný odpočívá vpolohovatelném křesle např. sledujíc televizi, aktivní nemocní již vtéto době čtou, sledují internet, nebo si vyřizují firemní pohledávky. Maximální péče je vtéto době věnována péči o místo vpichu, jde o maximální snížení pravděpodobnosti poškození vřetenní tepny vpichem a následnou kompresí, tepna je totiž velmi tenká.

Filozofie stacionáře

Lze shrnout stručně: v nemocnici jeden den a bez nemocničního pyžama.Pacient by měl co nejméně vnímat nemocniční prostředí. Prostor stacionáře a veškerý management nemocného je  proto co nejvíce „civilní“. Jde efektivní a rychlý zdravotnický servis 21. století nikoli o pobyt v nemocnici v tradičním slova smyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…