Katedra počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT slaví padesát let

12.10.2014 10:41

Pod záštitou rektora Českého vysokého učení technického v Praze prof. Ing. Petra Konvalinky, CSc., proběhne dne 23. října v historické budově Fakulty elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí oslava 50 let katedry počítačů a 50 let informatiky na ČVUT.

Katedra počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT slaví padesát let
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Součástí oslav bude i výstava z historie výpočetní techniky a technologií používaných ve výuce v počátcích výuky informatiky na ČVUT, přehled významných projektů katedry počítačů v minulosti a informace o současných projektech katedry a pracovišť, které z ní vznikly. Oslava je pořádána ve spolupráci s katedrou počítačové grafiky a interakce a Fakultou informačních technologií.

Katedra počítačů byla založena 1. září 1964 a je nejstarší katedrou počítačů v České republice a jednou z nejstarších na světě. Nově založená katedra sídlila v Ječné ulici 30 a v září 1965 se přestěhovala do budovy E v areálu ČVUT na Karlově náměstí, kde sídlí dodnes. V době jejího založení nabízela výukový program Samočinné počítače, navštěvovaný 40 studenty. První absolventi ukončili studium v roce 1978.

V akademickém roce 1970/71 bylo zavedeno programování do všech vyučovaných programů na Fakultě elektrotechnické. V tomto roce byl na katedře instalován sálový počítač TESLA 200, umožňující vývoj překladačů, kterému se katedra v té době věnovala.

Významným rokem byl pro výuku akademický rok 1974/75, kdy byla zahájena výuka ve studijním programu Elektronické počítače. Pro tento program byly vytvořeny přednášky a semináře pro 19 nově zavedených předmětů.

Výzkum na katedře se zaměřil na překladače, programovací jazyky, umělou inteligenci, počítačovou grafiku, počítačové sítě a na automatizaci návrhu elektrických obvodů. Návrh a implementace překladačů byly historicky nejstarší oblastí výzkumu na katedře.

V posledních deseti letech se změnila organizace výuky informatiky na ČVUT a změnila se i katedra počítačů. V roce 2006 vznikl Institut intermedií, v roce 2008 byla vytvořena katedra počítačové grafiky a interakce a v roce 2009 byla založena nová fakulta na ČVUT - Fakulta informačních technologií. V současné době katedra počítačů zajišťuje výuku základních i odborných předmětů ve třech stupních studijních programů zaměřených na hardwarové i softwarové aspekty výpočetní techniky a informatiky: v bakalářském, magisterském a doktorandském studiu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…