Ministryně Valachová se setkala s dětskými hrdiny

31.01.2016 14:48

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se ve čtvrtek 28. 1. ještě jednou osobně setkala s dětmi a žáky, kteří letos získali Cenu Michala Velíška, neboť přispěli k záchraně jiného lidského života.

Ministryně Valachová se setkala s dětskými hrdiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Ministryně Valachová se účastnila už 2. prosince na pozvání Adry předávání těchto cen. Příběhy těchto dětských hrdinů ji natolik oslovily, že pro ně MŠMT připravilo na čtvrtek v Národním pedagogickém muzeu vlastní program. 

Mezi zaslanými nominacemi na Cenu Michala Velíška se i letos vyskytly příběhy hrdinství dětí, které většinou navštěvují teprve základní školu. Jejich rozhodnost, pohotovost, připravenost a statečnost jsou nejen příkladem pro jejich vrstevníky, ale i pro řadu dospělých.  Byli mezi nimi a pozvání přijali i tyto děti a mladí ….

David Dolejš, 4,5 let, Praha
Když Davidova maminka dostala nečekaně svůj první epileptický záchvat i se zástavou dechu a srdce, první pomoc jí poskytla její matka – zdravotní sestra. Její malý syn byl z toho však velice vystrašený. Babičku proto napadlo, že mu opatří mobil pro seniory, ze kterého lze jednoduše zavolat pomoc. Stalo se, Davídek se s ním naučil rychle zacházet a telefonování pak s babičkou průběžně trénoval. Když po několika měsících dostala maminka druhý záchvat, přestože byl vyděšený, duchapřítomně zavolal babičce. Ta ihned zavolala záchranku a vysvětlila jim, že v zamčeném bytě je s dcerou pouze její malý syn. Dispečerka obratem Davídkovi zatelefonovala a než záchranáři dorazili, mluvila s ním a říkala, co má dělat. Aby se záchranáři dostali dovnitř, Davídek odemkl dva zámky – na horní si vzal židličku a pak je pustil do bytu. Když babička přijela, dcera byla již při vědomí a Davídek se jí vrhnul kolem krku. Kolem stáli čtyři záchranáři a byli dojatí. Chválili ho za jeho statečnost a pohotovost.

Martin Dvořák, 11,5 let, Táborsko
Na počátku prázdnin došlo k čelní srážce dvou automobilů, v důsledku čehož byl řidič jednoho z nich zaklíněn a nemohl se dostat z vozu do bezpečí. Jeho syn však neztratil duchapřítomnost. Dostal se z auta, mobilem zavolal pomoc a než dorazila záchranná služba i s vrtulníkem, komunikoval s dispečerem. Vše nakonec dopadlo dobře.

Jan Tahal, 12 let, Třebíčsko
Honzík s mladším bratrem šli o prázdninách chytat ryby k místnímu rybníku. 7letý Martin, který se pohyboval v blízkosti stavidla, však najednou spadl do vody. Když zmizel pod hladinou, Honzík pro něj okamžitě skočil, našel ho pod vodou a vytáhl na břeh. Svlékl mu mokrou mikinu a dal mu své suché triko a pak spolu odjeli domů. Kdyby odběhl pro pomoc, bylo by pozdě, protože vesnice je vzdálená asi jeden kilometr.

Martin Florian, 13 let a Jan Záviška, 14 let, Brněnsko

Dva spolužáci cestou do školy našli na ulici muže v bezvědomí. „Přistoupili jsme k němu a začali jsme na něho mluvit. On ale nereagoval, tak Honza zavolal na záchranku,“ líčil Martin. I když se v tu chvíli shromáždil kolem hlouček dospělých, žádný z nich nezasáhl. Do masáže srdce se tak pustili dva kamarádi z osmé třídy podle toho, jak se to naučili ve škole. „Martin masíroval a dispečer mi říkal, ať je to v rytmu teď-teď-teď – stokrát za minutu,“ popsal průběh poskytování první pomoci Jan. Martin neznámého muže masíroval celých pět minut, než na místo dorazili hasiči a po nich záchranáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…