Každý kus masa z Brazílie se musí vyšetřit, nařídili veterináři. Reagují tak na opakovaný dovoz masa obsahující salmonelu

07.05.2017 21:45

Státní veterinární správa (SVS) zavádí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství od 9. května mimořádné veterinární opatření. Všechny zásilky živočišných produktů původem z Brazílie bude možné uvádět na český trh teprve až po jejich vyšetření na přítomnost salmonely. Veterináři tak reagují na opakované nálezy salmonel v drůbežím mase a masných polotovarech. Příchod všech zásilek brazilských potravin živočišného původu budou navíc muset příjemci zboží hlásit SVS. Za porušení nařízení s celorepublikovou platností hrozí pokuta až do výše dvou milionů Kč.

Každý kus masa z Brazílie se musí vyšetřit, nařídili veterináři. Reagují tak na opakovaný dovoz masa obsahující salmonelu
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

 „Rozhodl jsem se po diskusi s kolegy ze Státní veterinární správy přistoupit k tomuto mimořádnému opatření. Jsme v tomto první stát Evropské unie. Apeloval jsem, aby EU lépe kontrolovala dovážené kuřecí maso na území Evropské unie. Apeloval jsem i na zodpovědné komisaře, bohužel zatím nevidím reálná konkrétní opatření, která by zvýšila ochranu spotřebitelů EU i spotřebitelů v České republice. Většina tohoto dováženého drůbežího masa míří především do veřejného stravování, tedy do restaurací a jídelen. Tady bych chtěl důrazně upozornit české spotřebitele, aby se daleko více ptali na původ nejenom drůbežího masa, ale i jiných druhů mas a více se zaměřili především na kvalitní produkci masa od našich regionálních zemědělců,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

 „Zpřísnění nahlašovací povinnosti spolu s povinným vyšetřováním všech zásilek zboží brazilského původu výrazně omezí riziko, že se na náš trh dostanou zdravotně nebezpečné či falšované potraviny z této země,“ zdůraznil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Celý text mimořádného veterinárního opatření je zveřejněný na webových stránkách Ministerstva zemědělství.

Již koncem března vyzvala Evropská komise členské státy ke zvýšeným kontrolám zásilek potravin z Brazílie. Důvodem k těmto mimořádným opatřením byly pochybnosti o fungování systému dozoru nad potravinami a osvědčování vývozů v Brazílii. Z dostupných informací vyplývá, že minimálně v uplynulých dvou letech byly v důsledku korupce na trh uvolňovány potraviny, o jejichž zdravotní závadnosti panují vážná podezření.

Do konce dubna provedla SVS přibližně 90 kontrol, při kterých prověřila, pozastavila a laboratorně vyšetřila 200 šarží. Přitom již pětkrát zjistila přítomnost salmonel v masném polotovaru z kuřecího masa, v kuřecím mase a v jednom případě nevyhovující poměr vody a bílkoviny v kuřecím mase. Z dosavadních vyšetření vyplývá, že osm procent z kontrolovaných brazilských potravin obsahuje salmonely.

SVS stahuje další zásilku brazilského masného výrobku se salmonelou

Aktuálně SVS stahuje z trhu zásilku téměř pěti tun solených kuřecích prsních řízků. Vyšetření odhalila ve všech pěti vzorcích odebraných z této zásilky, jejímž příjemcem byla společnost Bidfood Czech Republic s.r.o, salmonely. Necelých 400 kilogramů produktu SVS pozastavila již při odběru vzorku a zakázala polotovar uvádět do prodeje, dokud nebude mít k dispozici výsledek vyšetření. Zbytek zásilky nyní stahuje z trhu a vrátí ho zpět odesílateli do Nizozemí nebo nařídí likvidaci. Příjemci v tomto případě hrozí až padesátimilionová pokuta.

Jde o produkt: Kuřecí prsní řízky solené, hluboce zmrazené

datum výroby/zamrazení: 14. 11. 2016 C (14/NOV/2016 C)

datum minimální trvanlivosti: 8. 5. 2018 (08/MAY/2018)

balení á 2 kg (karton 8x 2 kg)

celkem 300 kartonů = 4.800 kg

Původ: Brazílie, BR 18

Vyhledávání zásilek brazilského zboží komplikuje fakt, že naprostá většina produktů z této země do ČR nesměřuje přímo, ale v rámci tzv. reexportů od obchodníků sídlících v ostatních členských zemích EU. Příjemci zásilek v ČR mají sice již několik let povinnost hlásit příchod všech zásilek SVS, nicméně součástí povinnosti není údaj o původu výrobku, pouze o zemi odesílatele zásilky. Nové nařízení SVS tuto povinnost upravuje, a u produktů z Brazílie je nově vyžadováno hlásit i název a adresu brazilského podniku, kde byla hlášená potravina vyrobena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…