Každých 26 minut si v důsledku osteoporózy v ČR jeden pacient zlomí krček kosti stehenní

10.11.2016 16:10

Podle odhadů trpí celosvětově osteoporózou neboli řídnutím kostí 7–8 % populace. Celý život se v kosti odbourává stará kost a její poškozená struktura a zároveň se buduje z vápníku a dalších důležitých stavebních prvků struktura nová. Tento proces závisí na našem pohybu, stravě, zdraví a dalších faktorech.

Každých 26 minut si v důsledku osteoporózy v ČR jeden pacient zlomí krček kosti stehenní
Foto: AMI Communications
Popisek: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., z III. interní kliniky – nefrologické, revmatologické a endokrinologické Fakultní nemocnice Olomouc

Osteoporóza vede k mnoha komplikacím. Nejzávažnější z nich je zlomenina krčku stehenní kosti, po níž až 20 % pacientů během následujícího roku zemře na další komplikace. (1) „V České republice je ročně hospitalizováno s touto zlomeninou cca 19 000 pacientů. Ti, kteří přežijí jeden rok po zlomenině krčku kosti stehenní, jsou až ve 2/3 případů odkázáni na pomůcky a pomoc okolí a až polovina z nich zůstane nepohyblivá a je odkázána na ústavní péči,“ popisuje prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., z III. interní kliniky – nefrologické, revmatologické a endokrinologické Fakultní nemocnice Olomouc. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí ve svém životě 30–50 % žen a 15–30 % mužů, ženám přitom hrozí více než dvojnásobné riziko ve srovnání s muži. (2)
 
Ženám je osteoporóza nejčastěji diagnostikována po přechodu, kdy ztrácejí ochranu poskytovanou ženskými pohlavními hormony estrogeny, které řídnutí kostí zpomalují. Po přechodu se u žen velmi často objeví prudký pokles hustoty kostí, u některých už 2 až 3 roky po klimakteriu, nejčastěji však přibližně po 5 až 8 letech.
 
Obrázek: Klotzbuecher CM, et al. J Bone Miner Res. 2000;15:721-739.  Nguyen N, et al. J  Bone Miner Res.2005;2011:1921-1928. Vestergaard P, et al. Calcif Tissue Int. 2007. Abstract 501-M. Kanis a Johnell 1999.

Už jste utrpěli zlomeninu? 

Každá osteoporotická zlomenina dramaticky zvyšuje riziko dalších zlomenin. Za osteoporotickou se považuje zlomenina, kterou pacient utrpěl po 50. roce věku s nepřiměřeným úrazovým dějem, například pádem ze stoje nebo při chůzi. Pokud člověk starší 50 let nebo někdo z jeho rodiny utrpěl osteoporotickou zlomeninu, je ohrožen progresí osteoporózy a dalšími zlomeninami. 

Ve světe není v současné době léčena ani polovina žen, které mají diagnostikovanou osteoporózu

Přestože se po 65. roce věku zvyšuje riziko osteoporotické zlomeniny až na 40 % a neléčená osteoporóza může mít vážné následky, které mohou končit až smrtí, v průměru je celosvětově léčena pouze necelá polovina všech žen, kterým je osteoporóza diagnostikována. V jižní Evropě je léčeno cca 50 % žen, v severní dokonce jen asi 41 %. (3)  
 
„Předpokládá se, že v České republice žije až 750 tisíc žen a až 300 tisíc mužů s osteoporózou. Diagnostikovaných je však jen asi 20 % žen a necelých 10 % mužů. V současné době se s nemocí ale léčí pouhých 60 tisíc žen a okolo 8 tisíc mužů,“ udává prof. MUDr. Pavel Horák, CSc. 

Olomouc

„Aktuálně sledujeme na našem pracovišti přes 3 800 nemocných s metabolickými kostními chorobami. Ročně provedeme denzitometrii u cca 2 800 nemocných,“ vypočítává prof. MUDr. Pavel Horák, CSc.

Sekundární prevence – sami dbejte na zdraví svých kostí

Současný systém poskytování zdravotní péče nemá dost sil ani prostředků pokrýt primární prevenci osteoporózy v plném rozsahu všech rizikových skupin. V dnešní době se v ČR s osteoporózou léčí jen 24 % žen a dokonce jen 12 % mužů. (4)  Proto by lidé měli dbát na prevenci také sami. Jedná se o tzv. prevenci sekundární. 

Co je to FRAX? 

Na webu Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu (www.smos.cz) je volně k dispozici jednoduchý test (FRAX), kde si každý sám může spočítat, jaké má riziko zlomeniny v příštích deseti letech. Pokud vyjde riziko „hlavní osteoporotické zlomeniny“ vyšší než 20 % a/nebo riziko zlomeniny krčku stehenní kosti vyšší než 3 %, je potřeba okamžitě navštívit praktického lékaře a požádat o důkladné osteologické vyšetření. 

Prevence i léčba spočívají ve zdravém životním stylu

Osteoporóza je závažné onemocnění, dá se ale úspěšně léčit. Pro nemocné, ale i pro ty, kteří se jí obávají, je důležité upravit životní styl – dbát na pravidelný pohyb a dostatečný příjem vápníku a vitamínu D. K prevenci osteoporózy se doporučuje příjem 1 000 mg vápníku denně. Ženám po menopauze Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovuje denní příjem vápníku na 1 300 mg. U českých žen se však průměrný příjem vápníku ze stravy pohybuje pod 500 mg denně a doporučeného denního příjmu nedosahuje až 78 % z nich. (5)

Zastavit nebo zpomalit úbytek kostní hmoty lze i pomocí biologické léčby 

Jednou z možných cest léčby osteoporózy je zastavit nebo zpomalit přirozený úbytek kostní hmoty s věkem. To je možné díky dietním opatřením, cvičení a také tzv. antiresorpční léčbě. Nejnovějším pomocníkem v léčbě osteoporózy je biologická léčba. Biologické léky často představují naději pro pacienty s nejzávažnějšími formami chorob, u nichž standardní léčba selhala či není možná. 
 
1. Cooper C. Am J Med 1997; 103: s. 12–17
2. Johnell et al. Osteoporos Int 2005; 16: s. 3–7
3. GLOW: The Global Longitudinal Study of Osteoporosis in Women Diez-Pérez A,et al. Bone. 2011;49:493–498.
4. Svedbom et al. Arch Osteoporos 2013; 8:137, s. 40–218
5. Závěrečná zpráva průzkumu: Spotřeba vápníku u postmenopauzálních žen s osteoporózou v ČR; Pfizer, spol. s r. o. na podkladě výsledků šetření vybraných největších osteocenter v ČR.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.