Každých čtrnáct dní jedna kniha. Letos vydá Česká televize i komiks o Karlu IV.

02.02.2016 7:35

Edice ČT, vydavatelství České televize, slaví v těchto dnech deset let existence. Za tuto dobu vydalo přes 250 knižních titulů a v letošním roce chystá například komiks o Karlu IV. nebo pohádkovou knihu Šárky Váchové Tajemství srdce.

Každých čtrnáct dní jedna kniha. Letos vydá Česká televize i komiks o Karlu IV.
Foto: Archiv
Popisek: Karel IV.

„Ediční plán čítá každoročně desítky titulů od faktografické literatury přes populárně naučnou až po literaturu pro děti, rozvíjející komiksovou tvorbu či připomínající slavnou animátorskou školu, která se představila v legendárních večerníčcích. Snažíme se vybírat to nejlepší zejména z původní tvorby České televize a následným plnohodnotným knižním zpracováním těchto televizních předloh přivádět k literatuře i mladé čtenáře, a pomáhat tak rozvíjet kulturu slova,“ vysvětluje výkonný ředitel obchodu České televize Hynek Chudárek. K rozvoji čtenářství a vzdělanosti přispívá Česká televize i svým partnerstvím s projekty, jako je Celé Česko čte dětem.

V letošním roce plánuje Edice České televize vydat 43 titulů, chybět nebude komiksový Karel IV. připravovaný k sedmistému výročí narození panovníka, který dětem zábavnou a nenucenou formou připomene význam tohoto římského císaře a českého krále. K rozvoji dětské komiksové tvorby již Edice ČT přispěla několika tituly, například knížkami O Kanafáskovi, Štaflík a Špagetka – Psí kusy a zejména pak svazkem padesáti nejúspěšnějších večerníčků s názvem Večerníčkův pohádkový špalíček, který vydala k 50. výročí oblíbeného dětského pořadu. „Knihy s námětem večerníčků se dlouhodobě těší největší oblibě. Tituly jako Krysáci či Chaloupka na vršku proto každoročně vychází v opakovaných dotiscích,“ doplňuje Hynek Chudárek.

V portfoliu dětské literatury však nechybí ani zábavně-vzdělávací tituly, jako například encyklopedie Wifina či Rande s fyzikou. Za tvorbu pro děti a mládež přísluší Edici ČT také nejvíce odborných a čtenářských ocenění. K nejvýznamnějším patří nominace a ceny v každoroční soutěži o Zlatou stuhu či Český bestseller.

Z titulů pro dospělé jsou čtenářsky nejžádanější především ediční řady, například čtyři knihy k cyklu 13. komnata, tři tituly k pořadu O češtině, beletrizace televizních trilogií Ďáblova lest a Ztracená brána či faktograficky pojaté Černobílé idoly o filmových hvězdách z 30. a 40. let minulého století. Projektem ojedinělým po obsahové i výtvarné stránce je například ediční řada k cyklu České století, jejíž svazky vycházejí pod souborným názvem Češi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…