Kdo pojede za senátorský plat studovat do zahraničí?

18.12.2015 16:05

Studenti ze Slovácka dostali další šanci na studium v zahraničí. Senátor Ivo Valenta totiž vyhlásil v pořadí již druhé kolo tzv. Studijního fondu, v rámci kterého rozdává svůj senátorský plat právě na podporu talentovaných studentů střední a vysokých škol ze Slovácka.

Kdo pojede za senátorský plat studovat do zahraničí?
Foto: Archiv Ivo Valenty
Popisek: Ivo Valenta.

„Je to slib, který jsem dal již během volební kampaně a nehodlám na něm nic měnit. Již první kolo Studijního fondu mne velmi potěšilo a rád jsem si prohlédl fotky a přečetl si zážitky 13 studentů, kteří proměnili více jak 700 tisíc korun za jistě mnoho zajímavých zkušeností. O to víc mne potěšilo, že studenti zavítali třeba i na tak prestižní univerzity, jako je americký Harvard,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

Podle jeho slov je cílem Studijního fondu, aby umožnil studentům z našeho regionu načerpat zahraniční zkušenosti, pomoci jim k zabezpečení zahraničních studijní stáží, zdokonalit se v jazykových i odborných dovednost.

„Moc bych si přál, aby tito mladí lidé načerpali zkušenosti v zahraničí a pak se vrátili zpět na Slovácko a společně přispěli k rozvoji našeho regionu. Ať už jako úspěšní podnikatelé, špičkoví techničtí odborníci, lékaři, učitelé, apod. Aby se zpět vrátili vyzrálé osobnosti, které mít vztah ke Slovácku, mezinárodní zkušenosti i zdravý selský rozum a třeba se i zapojí do veřejného života a budou prospěšní pro svou obec nebo kraj,“ dodal Ivo Valenta.

O příspěvek ze Studijního fondu mohou požádat všichni studenti ze Slovácka, kteří studují střední nebo vysokou školu. Formuláře žádostí včetně všech dalších detailů jsou k dispozici na www.ivalenta.cz. Termín pro podání přihlášek je do 31. března 2016. Maximální výše příspěvku pro středoškoláky je stanovena na 50 tisíc korun, vysokoškoláci mohou získat až dvojnásobek.

„Byl bych rád, kdyby se o peníze ze Studijního fondu tentokrát „popralo“ daleko více zájemců, než tomu bylo v prvním kole. Zkušenosti prvních 13 studentů snad potvrzují, že toto „senátorské stipendium“ je rozhodně zajímavou příležitostí, jak vycestovat za studiem do zahraničí,“ dodal senátor.

Valenta s tím, že o úspěšných žadatelích budou opět rozhodovat speciální komise. V ní zasednou sami studenti a učitelé z regionálních škol, kteří budou sami vyhodnocovat jednotlivé žádosti. Předsedou komise je pak emeritní děkan prof. PhDr. Ivo Barteček, CSc., který vedl několik fakult v Olomouci i Uherském Hradišti.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…