Kiki z Montparnassu, grafický román dvojice Catel&Bocquet, vychází v nakladatelství Argo

23.03.2017 21:34

Příběh neobyčejné obyčejné dívky, která měla talent zaujmout celou bohému, přináší do mnoha jazyků přeložený francouzský komiks kreslířky Catel a scenáristy Bocqueta.

Kiki z Montparnassu, grafický román dvojice Catel&Bocquet, vychází v nakladatelství Argo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Grafický román o jedné z nejznámějších dívek meziválečné pařížské generace, Alici Prinové, řečené Kiki. Jejím životem prošla řada dnes velkých jmen, tehdy mužů protloukajících se v městě nad Seinou, jak se dá. Stala se múzou Cocteaua, Hemingwaye, Bretona, Tzary, Picassa, Modiglianiho a pochopitelně fotografa Mana Raye, který byl jejím společníkem a souputníkem po většinu 20. let a nasnímal několik stovek jejích portrétů. Kiki byla součástí celé meziválečné pařížské generace, která se po Velké válce opíjela životem a snažila se vypít všechno šampaňské Francie ještě před tím, než začne válka další.

Příběh neobyčejné obyčejné dívky, která měla talent zaujmout celou bohému, přináší do mnoha jazyků přeložený francouzský komiks kreslířky Catel a scenáristy Bocqueta. Kiki ale nebyla jen múzou jedné generace, hledající způsob, jak se zbavit kocoviny z první světové války, byla především jednou z prvních emancipovaných žen dvacátého století. Vedle sexuální a citové svobody, kterou si dopřávala, se u Kiki projevovala svoboda ve vystupování, v projevu a v myšlení, která nevzešla odnikud odjinud než ze školy života. Zemřela v roce 1953 snad na následky alkoholismu nebo kvůli drogové závislosti. Jejího pohřbu se zúčastnil obrovský zástup umělců.

Kromě samotného příběhu kniha obsahuje chronologii života Alice Ernestiny Prinové-Kiki a portréty jednajících postav.

Catel Muller (1964) je francouzská kreslířka ověnčená řadou cen z komiksových festivalů.Grafický román kiki z Monparnassu, který vytvořila společně s José-Louisem Bocquetem v roce 2007 získal Velkou cenu RTL za komiks a Cenu čtenářů na komiksovém festivalu v Angouleme. Portréty malých I velkých hrdinek jsou součástí její práce: Édith Piaf, Joséphine Baker, Rose Valland a také malá hrdinka Bára a její dobrodružszví v příbězích pro děti.

José-Louis Bocquet (1962) se věnuje životopisným monografiím (o Henri-Georgesovi Clouzotovi, Georgesovi Lautnerovi, André Franquinovi a René Goscinnym), je podepsán také pod desítkou komiksových alb různých kreslířů.

 

Vydalo Argo, 416 stran,  doporučená cena 398 Kč. Přeložila Markéta Krušinová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…