Kilometry silnic vznikají díky podpoře z ROP NUTS II Jihozápad

27.08.2015 9:11

Několik kilometrů silnic v Plzeňském a Jihočeském kraji bude v letošním roce dokončeno díky finanční podpoře Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad (ROP Jihozápad). Deklarují to smlouvy Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad s obcemi a městy, podepsané letos v létě na podporu rozvoje místních komunikací.

Kilometry silnic vznikají díky podpoře z ROP NUTS II Jihozápad
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Dle smlouvy z konce letošního června jsou například rekonstruovány dvě místní komunikace v Konstantinových Lázních a chodníky v celkové délce 742 metrů. „Projekt spočívá v rekonstrukci místních komunikací pro zvýšení bezpečnosti dopravy. Dosud zde totiž nebyly chodníky a jednolitý pevný povrch, chyběl dostatek parkovacích míst. Další aktivity projektu směřují k vybudování nového veřejného osvětlení v ulici Zahradní a zajištění odvodnění komunikací a parkovacích stání pomocí rekonstrukce částí dešťové kanalizace a instalace nových vpustí. Projekt dále řeší bodovou závadu, a to upravením a zpřehledněním v současnosti nevyhovujícího napojení místní komunikace ulice Lázeňská na silnici vyšší třídy Hradišťská, přes kterou dochází k napojení na regionálně významnou silnici Plzeňská,“ uvedl Karel Hron, pověřený vedením Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. Doplnil, že obec Konstantinovy Lázně na tuto stavbu předpokládá získat finance z ROP Jihozápad ve výši zhruba 5,1 milionu korun.

Více než 3,7 milionu korun je dále vyčleněno například pro obec Kostelec na výstavbu nové místní komunikace v rámci rozšířené obytné zóny sever. Součástí realizace je také výstavba parkovacích míst a výstavba samostatného chodníku, dále pak zvýšení rozlohy zelených ploch o celkové výměře 1 380 m2.

Zhruba sedmimilionovou dotaci má získat obec Líně na zvýšení dopravní bezpečnosti ve svém centru. „Projekt je zaměřen na rekonstrukci místní komunikace v samotném centru obce Líně. Místo realizace je specifické vysokou frekvencí osobní i nákladní dopravy díky blízkosti základní školy a školní jídelny, dvou středně velkých firem a objektů trvalého bydlení. Řešená komunikace se přímo napojuje na silnici I/26, která má mezinárodní význam,“ řekl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Také v Jihočeském kraji pomohou dotace z ROP Jihozápad zlepšit stav komunikací. Více než 6,2 milionu korun pro město Protivín je smluvně vyčleněno na rekonstrukci dvou místních komunikací v ulici Sportovní v délce 165,4 metru včetně přilehlého jednostranného chodníku a rekonstrukci místní komunikace Nádraží–Bor–Chvaletice v délce 1697 metrů. Zejména komunikace Nádraží–Bor–Chvaletice je významnou spojnicí osady Bor a obce Chvaletice s městem Protivín a navíc se napojuje na nadřazenou silniční síť v podobě napojení na krajskou silnici III/1404. Doposud měly komunikace nevyhovující povrch, vykazující velké množství poruch, včetně nebezpečných lokálních výtluků v hloubce i více než 10 centimetrů.

Protivín dále dle smlouvy poskytnutí dotace získá ještě více než 1,2 milionu korun na rekonstrukci místní komunikace Myšenec – ke hřbitovu v délce 449,6 metru. Řešená komunikace je z hlediska dopravní obslužnosti velmi významná, jelikož vede nejen k zástavbě obytných domů, ale i k místnímu hřbitovu a pozůstatku gotického hradu ze 13. století.

Dotaci ve výši zhruba 1,4 milionu korun dále získá dle smlouvy Kaplice, a to na kompletní rekonstrukci ulice Pod Humny v celém jejím rozsahu, a sice v délce 400 metrů. Dříve byla komunikace v havarijním technickém stavu, kryt komunikace nevyhovoval intenzitě a charakteru dopravy. Rekonstrukce spočívá v položení asfaltového recyklátu, pokrytí asfaltovým betonem, který navýší konstrukční výšku komunikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…