Klastry zemí Visegrádské skupiny obracejí svou pozornost na jihovýchodní Asii

05.11.2014 19:19

Intenzivnější propojení českých, slovenských, polských a maďarských klastrových organizací v rámci Visegrádské skupiny, rozšíření spolupráce se zeměmi Sdružení států jihovýchodní Asie (ASEAN) i konkrétní příklady spolupráce českých a filipínských vysokých škol i firem, to je jen ukázka témat, jimiž se zabývala závěrečná konference projektu V4Clusters.

Klastry zemí Visegrádské skupiny obracejí svou pozornost na jihovýchodní Asii
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Tento projekt v celkové hodnotě 61 tisíc eur je ze 66 procent dotován Mezinárodním visegrádským fondem a je zaměřen na posílení meziklastrové spolupráce uvnitř Visegrádské skupiny (V4) a na vytvoření oborových seskupení klastrů působících ve strojírenství, automobilovém a nábytkářském průmyslu a v telekomunikacích. Tyto obory totiž patří k silným stránkám V4.

Od října 2013, kdy byl projekt V4Clusters zahájen, se na jeho realizaci podílela Národní klastrová asociace (NCA), která projekt iniciovala a ujala se i vedoucí úlohy, společně s partnery ze Slovenska, Polska a Maďarska. Zástupci NCA, Unie klastrů Slovenska, polské Hornoslezské agentury pro podnikání a rozvoj a maďarského Sdružení panonských podnikatelských sítí se společně s představiteli ministerstev zahraničních věcí států V4 a lídry vůdčích klastrů jednotlivých zemí sešli ve dnech 4. a 5. listopadu v Ostravě na závěrečné konferenci.

„Klastrové organizace zemí Visegrádské skupiny chtějí konkurenceschopnost svých členských firem podpořit vzájemnou mezinárodní oborovou i mezioborově zaměřenou spoluprací napříč silnými sektory i vynořujícími se obory a také společným vyhledáváním příležitostí v nových teritoriích, konkrétně v zemích Sdružení států jihovýchodní Asie (ASEAN)," konstatuje Petra Břusková, prezidentka Národní klastrové asociace, a dodává, že díky projektu se při mapování klastrových organizací v zemích V4 podařilo vytvořit rozsáhlou databázi klastrových organizací, jež v jednotlivých zemích působí.

„Pro propagaci V4 v zahraničí byly vytipovány silné klastrové sektory. Za Českou republiku je koordinátorem vůdčích strojírenských klastrů manažer Národního strojírenského klastru Ladislav Mravec, Maďarsko seskupuje klastry v nábytkářském průmyslu, Polsko v ICT (telekomunikačním) odvětví a Slovensko je koordinátorem pro klastry v automobilovém průmyslu. Jednotliví koordinátoři zpracovali akční plány, které zohledňují, co jednotlivé sítě klastrů nabízejí, jakou potřebují podporu a jaká opatření navrhují v rámci politiky vlád zemí V4. "

Vůči trhům zemí ASEAN chtějí klastrové organizace zemí V4 postupovat společně, memorandum o mezinárodní spolupráci už bylo podepsáno v květnu letošního roku. „Evropská politika klade velký důraz na roli klastrů v rozvoji malých a středních podniků a ve zvyšování jejich konkurenceschopnosti," pokračuje Pavla Břusková a dodává, že v tomto směru je podstatné například to, že země jihovýchodní Asie dávají před spoluprací s jednotlivými evropskými státy přednost spolupráci s celým regionem, v tomto případě zastoupeným zeměmi V4. Pro účastníky konference V4Clusters se na druhou stranu zvyšuje atraktivita tohoto prostoru v souvislosti se současným omezením obchodní spolupráce s Ruskem.

Na konferenci vystoupil i Břetislav Skácel, honorární generální konzul Filipínské republiky a zároveň manažer klastru CREA Hydro & Energy, který v zemích ASEAN vidí velký potenciál. „Společný postup v tomto teritoriu je zajímavý i proto, že ne všechny státy V4 mají v zemích ASEAN své zastoupení.

Česká ambasáda zde tedy často zastupuje i zájmy Slovenska, Polska a Maďarska," říká Břetislav Skácel, který se domnívá, že klastry a jejich členové mají v této části světa příležitost uplatnit se v mnoha oborech. Například na Filipínách uspělo v oblasti vodní energetiky konsorcium českých firem, členů klastru CREA Hydro & Energy, rozvíjí se i spolupráce mezi vysokými školami. Příkladem může být Mendelova univerzita v Brně, která společně s thajskou Kasetsart University pořádá mezinárodní konferenci ICABR a letos navázala spolupráci i s filipínskou Visayas State University.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…