Klatovská nemocnice zahájila reorganizaci plicního oddělení

03.07.2013 13:57

V Klatovské nemocnici začala první etapou reorganizace plicního oddělení. Pacienti vyžadující pobyt v nemocnici jsou od víkendu hospitalizováni na lůžkové stanici B interního oddělení v monobloku.

Klatovská nemocnice zahájila reorganizaci plicního oddělení
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Nemocnice změnu provádí kvůli větší bezpečnosti plicních pacientů, jejich vyššímu ubytovacímu komfortu, ekonomice provozu a v neposlední řadě kvůli nově vzniklým personálním požadavkům ministerstva zdravotnictví.
 
„Na první etapu reorganizace jsme připraveni formálně, provozně i personálně. Plicní oddělení bude mít k dispozici minimálně deset lůžek. Taková je dle všech ukazatelů reálná potřeba oddělení. V případě další potřeby například vlivem sezónních výkyvů lze vyšší využití řešit operativně. Stanice má 24 lůžek,“ uvedl ředitel nemocnice František Lešundák.
 
Se zástupci dotčených oddělení vytvořila nemocnice už v březnu materiál, ve kterém byly definovány všechny přínosy i negativa reorganizace. Jednotlivým bodům byla přidána váha. Přínosy převládly. U rizik byly uvedeny konkrétní úkoly, které bylo potřebné splnit, aby se rizika eliminovala.
 
Plicní oddělení bylo dosud jediné z akutních mimo monoblok. Hospitalizovaní pacienti mají často přidružené komplikace a potřebují i jiné odbornosti nebo služby. V monobloku je vše k tomu důležité včetně rentgenů, JIP i pohotovostí. Dosud se museli pacienti převážet sanitkou. To nově odpadá. Čekají na ně i modernější a lépe vybavené pokoje.
 
V současných podmínkách v samostatné budově vykazovala lůžková stanice plicního oddělení až 50procentní ztrátu, ročně přes pět milionů korun. V dobách restrikce úhradové vyhlášky musí nemocnice provozy racionalizovat a ztrátu snížit. Úspory se budou týkat energií i osobních nákladů. Personální vyhláška ministerstva zdravotnictví platná od dubna určuje, jaký počet lékařů a s jakou atestací je potřeba na konkrétní počet lůžek. Přísnější podmínky oddělení nesplňovalo. Realizovaná změna tento nedostatek řeší.
 
Pacienty budou i nadále ošetřovat plicní lékaři a část sester plicního oddělení, které přejdou na interní oddělení. K dispozici budou i lékaři a dosavadní sestry interního oddělení.
 
Pacienti s podezřením na TBC nebudou v Klatovech hospitalizováni vůbec. Když bude v ambulancích identifikována možnost této infekční nemoci, bude pacient převezen neprodleně do Léčebny TRN v Janově, se kterou má nemocnice uzavřenou dohodu o převzetí těchto pacientů.
 
Vzhledem k tomu, že ve spádové oblasti Klatovské nemocnice je velmi nízký výskyt TBC, bude se tato změna týkat ročně jednotek pacientů. O reorganizaci informovaly nemocnice a Zdravotnický holding Plzeňského kraje všechny důležité zainteresované instituce a orgány včetně krajské hygienické stanice, zdravotních pojišťoven, Výboru pro zdravotnictví a sociální věci Zastupitelstva Plzeňského kraje, České pneumologické a ftizeologické společnosti či Plicní kliniky FN Plzeň.
 
Reorganizace se zatím netýká ambulancí. Ty zůstávají v současných prostorách. V budoucnu je ale také opustí. „Pro definitivní umístění máme dvě alternativy řešení s cílem vybrat vhodnější a co nejblíže k monobloku. Realizace opět nastane až ve chvíli, kdy budeme mít splněny všechny podmínky z pohledu technického a legislativního. Naší snahou je realizace druhé etapy do doby zahájení nové topné sezóny,“ uvedl ředitel František Lešundák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…