Klaudiánova nemocnice: Domácí péče poskytuje služby v nových prostorách

24.11.2016 13:37

Oddělení Domácí péče, tedy zdravotníků Klaudiánovy nemocnice, kteří za pacienty jezdí domů, je od listopadu v nových prostorech. Zájemci je naleznou v Laurinově ulici přímo proti stanovišti Zdravotnické záchranné služby. Vybavení nových prostor a přesun oddělení umožnila i dotace z Programu švýcarsko-české spolupráce a státního rozpočtu.

Klaudiánova nemocnice: Domácí péče poskytuje služby v nových prostorách
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

V rámci projektu „Zkvalitnění služeb domácí zdravotní péče“ nemocnice získala celkem 239.833,- korun. Spolu s požadovanou patnáctiprocentní spoluúčastí bylo na modernizaci oddělení proinvestováno celkem 282.157,- korun. Největší částka – zhruba 200 tisíc korun – byla zaplacena nová polohovací lůžka, elektrické antidekubitní matrace či různé pomůcky podporující mobilitu pacientů či zabraňující proleženinám. Ty jsou pak v rámci péče oddělení zapůjčovány pacientům domů. Díky dotaci byly vytvořeny i nové edukační materiály pro klienty a jejich blízké, sestry také absolvovaly několik kurzů zaměřených na péči o chronicky nemocné a fyzioterapii.

A co vlastně zdravotníci v rámci domácí péče dělají? Pokud lékař usoudí, že je to třeba, sestřičky za nemocnými jezdí domů. Pomáhají jim aplikovat léky, dělají převazy, poradí při dietě či při ošetřování pacientů v terminálním stádiu. Věk lidí, kteří domácí péče využívají, přitom klesá. Jednak kvůli tomu, že se zvyšuje počet mladších lidí, kteří mají těžká onemocnění, zároveň ale i kvůli tomu, že po řadě zákroků může jít pacient na doléčení domů.

Domácí péče – tedy sestřička až do domu – je bezplatná, hradí ji pojišťovny. Jedinou podmínkou je, že ji předepíše ošetřující nebo praktický lékař. V poslední době narostl zejména počet pacientů se zhoubným nádorem, kteří chtějí strávit poslední dny doma s rodinou. „Jezdíme jim například dodávat léky proti bolesti nebo výživu, protože řada z nich již nemůže normálně přijímat potravu,“ vysvětlila vedoucí sestra domácí péče Bc. Jitka Laubeová. Sestřičky domácí péče přitom jezdí za pacienty po celém Mladoboleslavsku. Svou péči jim poskytují již 14 let, některým pouze v akutním případě, jiným dlouhodobě. Maximální počet návštěv u jednoho pacienta za den jsou tři.

„Lidé by měli o možnosti domácí péče uvažovat mnohem více než je tomu doposud,“ domnívá se Laubeová. Prostředí, které pacienti znají a ve kterém se cítí dobře, podle ní prokazatelně přispívá k lepšímu průběhu nemoci a uzdravování. Zdravotní sestra, která za pacienty domů dochází, je pak zárukou, že dostávají veškerou potřebnou péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …