Klíč k památkám nerezaví: oblíbený počin památkářů dostal novou tvář

17.12.2015 22:04

Atraktivní webový portál a uživatelsky přátelská aplikace. Projekt Ministerstva kultury, Národního památkového ústavu a Asociace majitelů hradů a zámků, který počínaje prosincem 2015 výrazně inovuje již několik sezón provozovaný věrnostní program pro návštěvníky památek, který úspěšně pomáhá navyšovat jejich návštěvnost.

Klíč k památkám nerezaví: oblíbený počin památkářů dostal novou tvář
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Klíč k památkám k Vám přichází v nové svěží vizáži se zcela novými možnostmi, včetně plánování výletu, výběru památek a kulturních akcí dle zadaných kritérií a dalšího třídění podle vašich představ. Vedle klasické nabídky šesté prohlídky zdarma pro věrné návštěvníky, také oslovíme i školy a vzdělávací instituce s novým Klíčem pro školy, díky kterému získají účastníci zájezdů ve věku od 6 do 15 let lákavou poloviční slevu.

Jak překlenout zvětšující se propast mezi dědictvím našich předků a postmoderní realitou generace Z? Jednu z možných odpovědí na tuto otázku představuje inovovaný projekt „Klíč k památkám“. Nyní můžete informace o více než stovce zapojených památek najít rychle a bez zbytečného dohledávání, nebo si třeba vytvořit online profil, na kterém lze sledovat vlastní návštěvy jednotlivých památek. Zkrátka a jasně - budete mít přehled.

Nový informační portál www.klickpamatkam.cz obsahuje prezentace zapojených památek včetně bohatých fotogalerií a čtenář se zde také dozví nejrůznější zajímavosti z „dějepisného zákulisí“. Díky přehlednému systému piktogramů se každý návštěvník portálu snadno a rychle zorientuje - jednotlivé památky jsou rozděleny do několika kategorií z hlediska typologie a příslušnosti ke konkrétnímu slohovému období. Nechybí informace o poskytovaných službách, kalendář akcí, a také přehled kulturních a vzdělávacích programů, které jednotlivé památky organizují během roku. Vybírat lze podle regionů a typu akce, kdokoliv si tak může naplánovat víkend zcela podle svých představ.

Od 20. 12. 2015 bude uveden do provozu i oblíbený, nicméně výrazně inovovaný věrnostní program 5 + 1. Jeho princip zůstává stejný - pokud navštívíte pět, do projektu zapojených památek, získáte další prohlídku zdarma. Novinkou je nástroj v podobě mobilního klíče - pokud vám „razítkový“ systém sbírání klíčů přišel nepraktický, zajisté oceníte možnost jednoduše nasnímat QR kód ve svém chytrém telefonu na čtečkách u pokladen, přičemž samozřejmě získáte nárok na šestou prohlídku zdarma. Návštěvníci, kteří jsou zvyklí sbírat razítka do papírového pasu, si jej budou moci vyzvednout na kterékoli památce zapojené do našeho projektu. Jeden prohlídkový pas platí vždy pro jednu osobu a v období 12 po sobě jdoucích měsíců od získání prvního kreditu/razítka opravňuje k čerpání v pořadí šesté prohlídky zdarma. Každý plně využitý klíč, ať už papírový nebo mobilní, navíc zařadíme do slosování o lákavé věcné i zážitkové ceny.

Kromě známé nabídky je významnou novinkou akce Klíč pro školy. Od poloviny října byly na všechny základní školy v České republice rozeslány plastové karty s unikátními QR kódy. Díky tomuto ,,Klíči“ mohou třídy navštívit více než stovky hradů, skanzenů nebo atraktivních technických památek z bohaté nabídky věrnostního programu. Podmínkou je věk žáků od 6 do 15 let a předem nahlášený školní zájezd. Po předložení kartičky u pokladny obdrží dětští výletníci poloviční slevu. Jinými slovy, - každý druhý žák má získá vstup na prohlídku vybrané památky vstup zdarma. Plastovou kartou Klíč pro školy se musí prokázat i vedoucí školního zájezdu. Ať už se s třídou vydáte na oblíbený Karlštejn, nebo na objevnou výpravu za některou z méně známých památek, přehledný web vám usnadní plánování a zlevněný vstup odlehčí peněženky rodičům školou povinných.

Zkrácená pravidla věrnostního programu „Klíč k památkám“

1. Klíč k památkám je věrnostní program a informační portál s mobilní aplikací určený návštěvníkům památek.

2. Vztahuje se na vybrané veřejnosti přístupné památky ve správě Národního památkového ústavu a jeho partnerů, uvedené na webu či v mobilní aplikaci klickpamatkam.cz.

3. Nástrojem věrnostního programu Klíč k památkám jsou papírový a mobilní klíč s unikátním QR kódem.

4. Papírový či mobilní klíč platí vždy jen pro jednu osobu.

5. Papírový klíč se stává platným po aktivaci načtením QR kódu na pokladně památky zařazené do věrnostního programu či na jiném označeném místě.

6. Podmínkou platnosti papírového klíče jsou vyplněné povinné údaje o uživateli: jméno a příjmení, PSČ bydliště a kontaktní e-mail. Podmínkou platnosti mobilního klíče jsou registrace a zřízení účtu držitele mobilního klíče na portálu nebo aplikaci klickpamatkam.cz.

7. Na jedné památce zařazené do věrnostního programu lze do jednoho klíče získat pouze jeden kredit denně.

8. Po získání pěti kreditů v období maximálně dvanácti po sobě následujících měsíců může účastník věrnostního programu navštívit zdarma jednu památku zařazenou do věrnostního programu.

9. Volný vstup udělený držitelům klíče na základě pěti získaných kreditů se nevztahuje na speciální a výběrové prohlídkové okruhy s povinnou rezervací.

Ministerstvo kultury je ústředním orgánem státní správy pro umění, kulturně výchovnou činnost, kulturní památky, pro věci církví a náboženských společností, pro věci tisku, včetně vydávání neperiodického tisku a jiných informačních prostředků, pro rozhlasové a televizní vysílání, nestanoví-li zvláštní zákon jinak, dále pro provádění autorského zákona a pro výrobu a obchod v oblasti kultury. Největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury je Národní památkový ústav, který spravuje více než sto nemovitých památek, z nichž většina je veřejně přístupná.

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací ministerstva kultury. Spravuje více než sto nemovitých památek, z nichž většina je veřejně přístupná.

Sedm z těchto památek je v současné době zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Pod správu Národního památkového ústavu spadají také historické zahrady, parky, klášterní areály (Plasy, Kladruby u Stříbra, Sázava, Zlatá Koruna nebo Doksany), památky lidové architektury (Hamousův statek ve Zbečně, skanzeny Zubrnice, Vysočina a Příkazy) a technické památky 19. a 20. století (Důl Michal v Ostravě).

Asociace majitelů hradů a zámků (AMHZ) je nezisková organizace založená v roce 1995. Zastřešuje téměř padesát historických objektů, z nichž řada je veřejně přístupných. Jejími členy jsou majitelé z řad restituentů, jakož i noví majitelé, kteří zámky milují a vytvořili si z nich své domovy. Je fórem pro členy, kteří si zde předávají informace, kontakty a zkušenosti, těžce získané při rekonstrukci historických objektů. Asociace sjednocuje názory členů a je jako právnická osoba partnerem státu reprezentovaného organizacemi, které pečují o národní kulturní dědictví. AMHZ je členem European Historic Houses Association (www.europeanhistorichouses.eu) a Europa Nostra (www.europanostra.org).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…