Klimatická dohoda EU: mohlo být lépe, snižovat emise se však budou

24.10.2014 8:49

V noci ze čtvrtka na pátek se lídři států EU dohodli na pokračování klimaticko-energetického balíčku do roku 2030. Výsledné závazky jsou kompromisem mezi rozdílnými pozicemi progresivních a fosilních států EU.

Klimatická dohoda EU: mohlo být lépe, snižovat emise se však budou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Výsledné závazky jsou:

• Snížení emisí o 40 % do roku 2030, zhruba polovina snížení má být dosažena systémem obchodování s emisními povolenkami, další v nových odvětvích jako je doprava nebo zemědělství.

• Zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů na minimálně 27 % do roku 2030, cíl je závazný pouze na úrovni EU a jde o průměr 27 států EU.

• Zvýšit energetickou účinnost o 27 % do roku 2030, přičemž po roce 2030 může dojít k přehodnocení a zvýšení na 30 %. Ovšem jde pouze o indikativní cíl.

• Do roku 2030 vybudovat přenosové sítě tak, aby každý členský stát mohl 15 % své instalované kapacity vyvážet nebo dovážet.

Závazky mohou být změněny po mezinárodní klimatické konferenci v Paříži v roce 2015, na které se má hledat světová dohoda o snižování emisí.

„Evropa dnes v noci zmáčkla tlačítko pause budování energetické nezávislosti na fosilních palivech, neboť výsledná klíčová opatření jako posilování obnovitelných zdrojů nebo snižování spotřeby jsou vágní a nezávazná. Ostudou pro evropské lídry je fakt, že řada průmyslových podniků jako je Alstom, IKEA nebo české stavební firmy prosazovaly ambicióznější cíle v šetrné energetice než politici. V příštím desetiletí se již obnovitelné zdroje obejdou bez současné formy podpory, takže jejich omezování nedává smysl,“ uvádí Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…