Klub svobodných matek: Osm z deseti dětí samoživitelek se vrací ze školy hladových, ačkoliv snídají a nosí si do školy svačinu

11.08.2018 21:40

Průzkum potvrdil, že ne vždy je představa dětí o ideální svačině totožná s představami jejich rodičů. Skoro 80 % dětí nosí nesnězenou svačinu zpátky domů, konkrétně jedna pětina to dělá pravidelně a 60 % občasně.

Klub svobodných matek: Osm z deseti dětí samoživitelek se vrací ze školy hladových, ačkoliv snídají a nosí si do školy svačinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Sedm dětí samoživitelek z deseti snídá pravidelně každý den. Nejčastěji snídani v hodnotě 10 až 20 korun. Devět dětí z deseti odchází do školy se svačinou, ovšem osmdesát procent dětí jí pravidelně nebo občas přináší domů zpět. Osm dětí z deseti se vrací ze školy domů hladových. Data vyplývají z průzkumu, který zrealizovaly nezisková organizace Klub svobodných matek a společnost EMCO.

Téměř 70 % dotazovaných uvedlo, že jejich děti snídají pravidelně každý den, v 16 % případů snídají děti pouze o víkendu. Zbývající část dětí snídá pouze ve všední dny nebo nesnídá vůbec. Na dotaz zkoumající finanční náročnost 40 % respondentů uvedlo, že suroviny na snídani pořizují v ceně do 20 korun, jedna pětina dotazovaných za méně než 10 korun a stejně tak jedna pětina za částku mezi 20 a 30 korunami.

Svačinu si do školy pravidelně nosí 9 dětí z 10, pouze občas 7 % a 3 % dětí nikdy. U dětí, které si svačinu do školy nenosí, byl v 15 % uveden jako důvod fakt, že dítě svačinu stejně nebude jíst, u 15 % dotazovaných jsou to finanční důvody. Hodnota svačiny se nejčastěji pohybuje v rozpětí 10 až 20 korun (35 % dotazovaných) a 20 až 30 korun (33 % respondentů). Jedna desetina respondentů uvedla, že cena svačiny nepřesahuje desetikorunu a 16 % dává dětem dražší než 30 korun. „Je evidentní, že ačkoliv většina samoživitelek nemá nejpříznivější finanční podmínky, pravidelné a kvalitní snídaně a svačiny pro děti jsou v jejich rozpočtu prioritou,“ komentuje výsledky průzkumu ředitelka neziskové organizace Klub svobodných matek Dana Pavlousková.

Průzkum zjišťoval i to, co si děti samoživitelek nosí ke svačině. Žebříček preferencí byl následující: pečivo (86 %), ovoce (56 %), zelenina (45 %), sladké pečivo (38 %), masné výrobky (36 %) a cukrovinky (8 %). Mezi nejoblíbenější nápoje patří voda (38 %), slazené nápoje (33 %), čaj nebo mléko (13 %).

Téměř dvě třetiny dotazovaných samoživitelek uvedly, že svačinu připravují dětem samy, ve více než pětině případů se na přípravě podílejí i děti a 8 % samoživitelek má děti, které si připravují svačinu do školy samy. Jenom ve 3 % si nosí děti svačinu, která byla zakoupena již jako hotová. Osm dětí z deseti ovšem nosí nesnězenou svačinu zpět domů (21 % vždy a 58 % občas), jenom jedna pětina dětí svačinu vždy sní.

Při srovnání chuťových preferencí dětí a rodičů vyplynulo, že děti by si nejčastěji představovaly ke svačině sladkosti (sušenky, koláče, croissant) nebo fast food (pizza, hamburger, sendvič, bageta, hranolky) či ovoce. Představa jejich matek je odlišná, svačina by měla mít veskrze podobu celozrnného pečiva v kombinaci s ovocem, zeleninou a  mléčným výrobkem. Každá desátá respondentka uvedla, že se při přípravě svačiny domlouvá s dítětem, co by si k jídlu přálo. „Usnadnit maminkám život díky zdravým výrobkům, které přitom dětem budou chutnat, je naším dlouhodobým cílem“, komentuje Martin Jahoda, spolumajitel rodinné firmy EMCO.

60 % dětí nemá ve školním zařízení možnost koupit si svačinu v automatu nebo bufetu. Co se týká spokojenosti dětí se školním obědy, je s nimi jedna pětina dětí spokojená, 15 % spokojeno není a pro zbývající část je důležité, co se na jídelníčku právě nachází. Celkově se ze školy vrací více než 80 % dětí hladových (30 % pravidelně a přes 50 % občas).

V návaznosti na výsledky průzkumu se společnost EMCO rozhodla ve spolupráci s neziskovou organizací Klub svobodných matek podpořit děti samoživitelek dárkem v podobě svačinového boxu s vybranými výrobky společnosti.

Průzkum „Jak snídají a svačí děti samoživitelek v ČR“ neziskové organizace Klub svobodných matek z.s. a společnosti EMCO probíhal od 19. července do 2. srpna 2018 a zúčastnilo se ho 1 045 respondentů. 62 % dětí samoživitelek navštěvuje 1. stupeň základní školy, 25 % 2. stupeň ZŠ, 7 % střední školu a zbývající část další školská vzdělávací zařízení. Ankety se zúčastnily samoživitelky z celé České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…