Kmenové buňky mají budoucnost nejen v ortopedii, ale i při léčbě migrény a v očním lékařství

20.04.2017 9:15

Ve Fort Lauderdale (Florida, USA) se sešli světoví odborníci zabývající se buněčnou terapií a regenerativní medicínou na prestižní mezinárodní konferenci „Academy of Regenerative Practices“. Pozornost byla zaměřena zejména na tolik diskutovanou bezpečnost a účinnost buněčné terapie v různých oblastech medicíny. Na konferenci vystoupil i průkopník buněčné terapie v České republice prof. MUDr. Jaroslav Michálek, Ph.D. z kliniky Cellthera.

Kmenové buňky mají budoucnost nejen v ortopedii, ale i při léčbě migrény a v očním lékařství
Foto: Archiv J. M.
Popisek: Profesor Jaroslav Michálek.

„Využití vlastních kmenových buněk se stává stále populárnější po celém světě. Budují se nová centra pro buněčnou terapii v USA i Austrálii. Na naší klinice v Brně jsme kmenové buňky připravili pro téměř tři tisíce pacientů,“ hodnotí vývoj používání této inovativní metody vedoucí lékař kliniky Cellthera prof. MUDr. Jaroslav Michálek, Ph.D.

Buněčná terapie neboli podání vlastních kmenových buněk se rozšiřuje po celém světě. Je aplikována u různých onemocnění, včetně ortopedie, očního lékařství a neurologie. Aplikace kmenových buněk je pro pacienta bez jakýchkoliv závažných vedlejších účinků.

Léčí-li se například artróza jenom léky proti bolesti, většinou k uzdravení postiženého kloubu nedojde, a naopak pacient skončí na operaci umělého kloubu. U pacientů s umělým kloubem hrozí zvýšené riziko infekčních komplikací, cévní mozková příhoda nebo infarkt. Z dlouhodobého hlediska má pacient s umělým kloubem vyšší riziko vzniku rakoviny.

Na konferenci představila vlastní zkušenosti z oblasti očního lékařství i česká lékařka MUDr. Jitka Pidrmanová, úzce spolupracující s klinikou Cellthera při využití kmenových buněk u některých onemocnění zraku. Ukazuje se, že zejména některá onemocnění sítnice mohou být uzdravena s využitím kmenových buněk. „U pacientů, kteří trpí věkem podmíněnou makulární degenerací sítnice nebo diabetickou retinopatií (pozn. onemocnění sítnice při cukrovce), dochází k postupné ztrátě zraku a současná medicína jim nedokáže nabídnout účinnou léčbu. Podáním kmenových buněk je možné proces vedoucí ke zhoršování nebo ke ztrátě zraku zastavit a zvrátit k lepšímu,“ vysvětluje Pidrmanová.

Australský odborník MUDr. Ralph Bright seznámil kolegy s převratnými výsledky léčby migrény a dalších neurologických onemocnění, včetně roztroušené sklerózy a mozkové mrtvice, pomocí kmenových buněk u svých pacientů. Po aplikaci buněčné terapie u nich došlo buď k výraznému zlepšení jejich zdravotního stavu nebo dokonce k úplnému vyléčení. Kmenové buňky se v tomto případě aplikují nitrožilně.

Klinika CELLTHERA

CELLTHERA je první anti-aging klinika na Moravě. Profesionální tým kliniky Cellthera sestává z lékařských odborníků a zdravotnických pracovníků, kteří mají komplexní pohled na zdraví pacienta a snaží se pro něj nalézt optimální řešení podle principů personalizované medicíny. Zároveň se snaží využít v maximální možné míře vlastní hojivý potenciál těla a jeho drahocenných buněk, ať už se jedná o kmenové buňky, buňky imunitního systému nebo krevní destičky. Webové stránky: http://celltheraclinic.cz/

prof. MUDr. Jaroslav Michálek, Ph.D., zakladatel a vedoucí lékař kliniky Cellthera

Prof. MUDr. Jaroslav Michálek, Ph.D. je atestovaným lékařem v oborech klinická onkologie, pediatrie, alergologie a klinická imunologie, má 17leté zkušenosti v regenerativní medicíně a buněčných terapiích. Je prezidentem mezinárodního konsorcia International Consortium for Cell Therapy and Immunotherapy a je také držitelem Evropského patentu pro izolaci kmenových buněk z tukové a pojivové tkáně.  V roce 2010 založil kliniku Cellthera, zabývající se využitím buněčných terapií v regenerativní medicíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…