Kniha připomene slovenské herce, kteří zanechali stopu v českém filmu

01.12.2014 8:56

Jednou z novinek, kterou v rámci předvánoční nabídky vydává pražské nakladatelství Grada Publising, je publikace Hvězdy odvedle a jejich stopy v českém filmu. Autorem knížky je publicista a fotograf Robert Rohál, který má na svém kontě řadu knížek v podobnou tematikou.

Kniha připomene slovenské herce, kteří zanechali stopu v českém filmu
Foto: Robert Rohál
Popisek: Česko-slovenský režisér a příležitostný herec Peter Gábor.

Ve své nové knížce si vzal za úkol připomenout slovenské herce, kteří se uplatnili v českém filmu, nebo si je diváci pamatují z bratislavských televizních pondělků. Publikace přibližuje slovem i obrazem třicet hereckých osobností.

"Jde o slovenské herce, které známe z českých filmů nebo seriálů. V knize je celkem třicet takových těch nejznámějších. Každá kapitola je vlastně takovým medailonkem té či oné osobnosti, kde je vše zásadní, co se týče herecké kariéry a hlavně práce s českými filmaři. Faktem ale zůstává, že mne ke knize inspiroval dnes renomovaný režisér a příležitostný herec Peter Gábor, který mi vyprávěl o své matce, významné slovenské herečce Adele Gáborové," tvrdí Robert Rohál.  

Seznam herců volil autor s ohledem na současnou střední generaci, která pamatuje umělce typu Františka Dibarbory, Vlada Müllera nebo Jozefa Kronera a v paměti jim zůstávají kreace Božidary Turzonovové, Juraje Kukury, Michala Dočolomanského, Magdy a Emilie Vašáryových, Mariána Labudy nebo Zdeny Studenkové. Vedle nich však nezapomněl ani na mladší herecké osobnosti typu Táni Pauhofové, Romana Luknára, Moniky Hilmerové či Jána Koleníka, který zazářil v nedávno uvedeném televizním seriálu První republika.

Z textu se přitom čtenář dozví důležité údaje a okamžiky z kariéry vybraných herců nebo hereček, avšak kromě uměleckých začátků a zásadních rolí v divadle je tu kladen důraz na práci s českými filmaři. I když jde "jen" o stručnou charakteristiku a výpis rolí v českých filmech, nechybí faktografická přesnost, která je navíc doplněna názory samotných herců a ukázkami z dobových kritik.

„Každý medailon jsem se snažil oživit právě drobnými "vychytávkami", které jsem vyhledal v dobových rozhovorech anebo v názorech filmové kritiky. V podstatě šlo ale o to přiblížit a vystihnout tu či onu hereckou osobnost, protože každá je zajímavá něčím jiným, něčím svým. Společným jmenovatelem je pak český film nebo český televizní seriál, kde tito herci našli uplatnění a současně získali i oblibu u českého publika,” říká autor.

Kniha Hvězdy odvedle a jejich stopy nejen v českém filmu, která má 168 stran, obsahuje také řadu dosud nepublikovaných černobílých fotografií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…