Koaliční smlouva přináší některé pozitivní záměry pro oblast ICT, jiné však v dokumentu chybí

22.12.2013 19:05

ICT UNIE, sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací, vítá skutečnost, že zveřejněná koaliční smlouva právě vznikající vlády ČR obsahuje cíle směřující k efektivnějšímu fungování veřejné správy prostřednictvím ICT. Jde např. o obnovení činnosti Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS), která má být odpovědná za koordinaci ICT ve veřejném sektoru, nebo zavedení elektronické fakturace pro instituce státní správy a jejich dodavatele. Dokument ale zároveň opomíjí další klíčové prvky digitální agendy, mj. výstavbu infrastruktury pro vysokorychlostní internet.

Koaliční smlouva přináší některé pozitivní záměry pro oblast ICT, jiné však v dokumentu chybí
Foto: Archiv
Popisek: ict unie

„V koaliční smlouvě jsou obsažena témata, která ICT UNIE dlouhodobě prosazuje a o nichž s politickými stranami sestavujícími novou vládu jednala. Oblast ICT ve veřejné správě potřebuje centrální řízení a koordinaci. Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost, na jejíž práci se naše sdružení v nedávné minulosti aktivně podílelo, je pro to vhodným subjektem, samozřejmě pokud bude mít dostatečně silné pravomoci. Stejně tak vítáme záměr kabinetu zavést ve veřejné správě elektronickou fakturaci, která pomůže k transparentnosti a účinnější kontrole finančních toků,“ komentuje prezident ICT UNIE Svatoslav Novák.

ICT UNIE současně kritizuje, že koaliční smlouva ignoruje rozšiřování pokrytí České republiky vysokorychlostním internetem a k tomu nezbytné budování přístupových sítí nové generace (NGA). Tato infrastruktura je v současnosti pro rozvoj ekonomiky stejně důležitá jako dopravní stavby nebo energetické sítě, jimž se koaliční ujednání obšírně věnuje. „Jsme nepříjemně překvapeni, že toto klíčové téma a realizace schválené státní strategie Digitální Česko 2.0 v koaliční smlouvě chybí. Přitom např. podle předběžného průzkumu ČTÚ zveřejněného na začátku prosince má ke skutečnému vysokorychlostnímu internetu (alespoň 30 Mb/s) přístup jen malá část občanů a podnikatelů v ČR. Tuto rychlost by do roku 2020 v souladu s plány Evropské komise měl mít k dispozici každý občan naší země,“ doplňuje Svatoslav Novák.

Představitelé ICT UNIE budou nadále jednat se zástupci vznikající koalice, aby dosud opomíjená témata digitální agendy byla obsažena v programovém prohlášení nového kabinetu. A zejména aby se jimi vláda, případně jí pověřené instituce, v rámci své činnosti důsledně zabývaly.

ICT UNIE je profesní sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací i dalších podnikatelských a vzdělávacích subjektů, jehož cílem je zvýšit vnímání důležitosti zavádění a využívání moderních informačních technologií ve společnosti, včetně vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných sítí elektronických komunikací v České republice jako nezbytného předpokladu pro fungování informační společnosti. Ve svých aktivitách navazuje na činnost Sdružení pro informační společnost (SPIS) a Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS). ICT UNIE má více než osmdesát firemních členů, jejím prezidentem je Svatoslav Novák. Podrobnější informace viz www.ictu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…