Koberce orientu na Karlštejně – příprava výstavy vrcholí

26.05.2014 10:15

Slavnostní zahájení unikátní výstavy orientálních koberců z hradů a zámků Národního památkového ústavu Koberce Orientu na Karlštejně se uskuteční ve čtvrtek 5. června 2014 v 18 hodin v prostorách státního hradu Karlštejn.

Koberce orientu na Karlštejně – příprava výstavy vrcholí
Foto: Archiv NPÚ
Popisek: Fotoateliér v krovu císařského paláce Karlštejna. Fotoarchiv NPÚ

Nejhodnotnější orientální koberce ze sbírek Národního památkového ústavu (NPÚ) představí výstava, která se 6. června otevře veřejnosti na císařském hradě Karlštejně. Osm desítek koberců různých proveniencí z 16. až 19. století uvidí návštěvníci v rámci běžných návštěvnických tras i na speciální výstavě do konce září. Instalace jedinečné kolekce rozměrných exponátů ve specifickém prostředí hradu přitom vyžaduje od všech zúčastněných obětavý přístup a velké osobní nasazení.

Myšlenka na přípravu výstavy orientálních koberců se zrodila asi před rokem, kdy jeden z autorů výstavy, pracovník NPÚ Zdeněk Chudárek, pobýval ve městě Koja v Iráku. V té době už několik let spolu s dalšími autory výstavy – Josefem Štulcem z Národního památkového ústavu a Zdeňkou Klimtovou z Národní galerie v Praze – zpracovával inventarizaci orientálních koberců na hradech a zámcích ve správě NPÚ; je jich je přímo v interiérových expozicích i v depozitářích přibližně 1200 kusů. V rámci inventarizace byly všechny koberce prohlédnuty a zhodnoceny, a tak se podařilo objevit nebo docenit kusy, o jejichž významu do té doby neměli pracovníci objektů tušení. Na jednom zámku byl například nalezen anatolský koberec, který podle odborníků pochází z přelomu 17. a 18. století z oblasti Dardanel. Jinde identifikovali safíjovský koberec ze 17. století či cenný ušak, medailonový koberec pocházející z 18. století z turecké Anatolie.

Tyto mimořádné objevy, jejichž hodnota by neměla zůstat neznámá, se autoři rozhodli prezentovat.  A spolu s nimi i další nejvzácnější kusy, které se ve sbírkách NPÚ nacházejí. Jako nejvhodnější místo byl vzhledem ke kulturně-historickému významu, ale také kvůli dostatečným prostorám a malé vybavenosti vlastními koberci, zvolen hrad Karlštejn. „Výstava koberců, jejíž příprava v těchto dnech na hradě vrcholí, vznikla díky ideálnímu spojení hned několika činností, které Národní památkový ústav vykonává. Umístěna je na státním hradě Karlštejn, který spravujeme, prezentuje hodnotné předměty ze sbírek, o něž pečujeme, konkrétní výběr předmětů probíhal na základě výsledků vědecko-výzkumného úkolu, který zaštiťujeme, a jejím prostřednictvím prezentujeme umělecko-historické hodnoty veřejnosti. Navíc má na rozdíl od instalací některých jiných typů předmětů velkou výhodu – je to estetický zážitek, který potěší oči i duši,“ říká generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Koberce byly v průběhu května 2014 za velké pomoci kastelánů objektů, z nichž byly zapůjčeny (viz příloha), svezeny na Karlštejn a shromážděny v krovu císařského paláce. Na prostorné hradní půdě vznikl improvizovaný fotografický ateliér se speciální nakloněnou plošinou, díky níž bylo možné rozměrné, často několikametrové koberce kvalitně fotograficky dokumentovat. Stanoviště fotografa bylo při tom zřízeno na pozednici v přibližně třímetrové výšce nad podlahou půdy, odkud díky sklonu plošiny mohl pořizovat snímky bez prostorového zkreslení. V případě několika největších exponátů však nebyla ani tato úprava dostatečná - musely být snímány z dřevěné lávky zavěšené pod hřebenem vysoké střechy císařského paláce. Tyto komplikované přípravy však stály za to – kvalitní fotodokumentace nebude sloužit jen pro účely výstavy a katalogu, který k ní vyjde, ale snímky jednou provždy zdokumentovaných koberců budou uloženy ve fotoarchivu Národního památkového ústavu jako podklady k další badatelské práci. Podobně kvalitní fotografické podmínky, jako se při příležitosti výstavy podařilo připravit v karlštejnském krovu, lze totiž na hradech a zámcích za běžného provozu vytvořit jen obtížně.

Důkladně zdokumentované koberce byly z hradní půdy přesunuty do zázemí restaurátorky textilu Jitky Dřevíkovské, jejímž úkolem je, aby se na výstavě objevily v co možná nejlepším stavu. Ve většině případů to znamená vyčištění, někdy také lokální zpevnění či obšití. Na exponáty vybrané k zavěšení byly našity plátěné tunýlky, jimiž se prostrčí tyče, která váhu koberců rovnoměrně rozloží a nepoškodí je. Koberce určené k položení do jednotlivých prostor prohlídkových tras byly po úpravě instalovány.. Za plného, velmi intenzivního návštěvnického provozu, byly koberce odnášeny, rozbalovány a pokládány na podlahy či nábytek v jednotlivých místnostech hradu. Návštěvníci Karlštejna tak měli možnost průběžně sledovat, jak se prohlídková trasa koberci plní. Jeden z nejhodnotnějších koberců byl umístěn v nejvzácnějším místě hradu, v kapli sv. Kříže. Je to monumentální čintamani z 16. století o rozměrech 2,8 x 4 metry, od Velké výstavy orientálních koberců, konané roku 1891 v C. a k. rakouském obchodním muzeu ve Vídni stabilně umístěný na zámku Hluboká. V intimní kapli sv. Kateřiny, jediném skutečně autenticky středověkém prostoru hradu, si návštěvníci budou moci prohlédnout noblesní memling zapůjčený ze Zákup. Velkolepě pak zapůsobí instalace v tzv. strážnici, rozlehlém prostoru nad kaplí sv. Kříže. Koberce zde budou zavěšeny přes celý prostor a opticky tak budou evokovat původní příčku, která se v daném místě pravděpodobně nacházela.

Těžištěm prezentace bude samostatně přístupná výstava v přízemí císařského paláce. Tato dosud málo využívaná část hradu byla renovována a zařízena jako reprezentativní multifunkční prostor pro nejrůznější kulturní akce a výstavy. Kromě nutných stavebních úprav, které byly naplánovány tak, aby co nejméně zasáhly do hodnotných středověkých i mockerovských konstrukcí z poloviny 19. století, byl do zdí osazen závěsný systém, prostor byl elektrifikován a připraven na použití flexibilních a odstranitelných osvětlovacích těles. K instalaci výstavy budou sloužit i původní trámy ze stropu kaple sv. Kříže, které jsou v přízemí císařského paláce dlouhodobě uloženy a v budoucnu by se měly stát součástí konstrukce stropu právě pod tímto prostorem. „Jsem rád nejenom za to, že touto realizací výstavy ukážeme veřejnosti vzácné a krásné orientální koberce z našich hradů a zámků, ale i za to, že byla dokončena adaptace celého prostoru bývalé konírny císařského paláce pro budoucí výstavní a kulturní projekty,“ pochvaluje si kastelán hradu Karlštejn Jaromír Kubů.

Koberce budou na Karlštejně vystaveny od pátku 6. června do konce září letošního roku. Návštěvníky jistě zaujmou připravované doprovodné akce určené dětem i komentované prohlídky, při kterých bude možné navštívit všechny nejvýznamnější prostory hradu a zhlédnout tak všechny exponáty. V plánu je odborný seminář zaměřený na péči o textilní kulturní památky, v průběhu června vyjde katalog a následně také Metodika průzkumu, dokumentace a péče o orientální koberce. Bližšímu představení koberců bude věnována i samostatná tisková zpráva

Národní památkový ústav

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Odborné možnosti a znalosti zúročuje také v péči o více než 100 nemovitých kulturních památek, o něž se z pověření státu stará a které zpřístupňuje veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…