Komentář MV ke kontrole NKÚ

25.07.2016 12:32

Nejvyšší kontrolní úřad dnes v tiskové zprávě informoval, že jeho kontrola odhalila v účetnictví Ministerstva vnitra za rok 2014 nesprávnosti v hodnotě přes 4,9 mld. Kč. Ministerstvo vnitra uvádí, že rezortu za sledované období žádné finanční prostředky nechybí. Přesto některá dílčí pochybení uznáváme a již jsme přijali opatření, aby se tento typ formálních nedopatření v budoucnu neopakoval.

Komentář MV ke kontrole NKÚ
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

NKÚ Ministerstvu vnitra vytýká vykazování dlouhodobého majetku, nároku na vykazování spotřební daně a vykazování budoucích, tzv. podmíněných dlouhodobých závazků z uzavřených smluv. Právě ve vykazování budoucích závazku vidí NKÚ nevětší nedostatek v hodnotě 4,8 mld. Kč. „V roce 2014 skutečně nebyl údaj ze dvou smluv kvůli komunikační chybě uvnitř rezortu vykázán. Šlo o formální nedostatek technického charakteru, neznamená to, že by tyto finance rezorty chyběly. Zavedli jsme však opatření, aby se problémy s komunikací neopakovaly, a potřebné informace o smlouvách předáme Ministerstvu financí náhradním způsobem,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky, strategií a evropských fondů Jiří Zmatlík.

Pokud jde o vykazování dlouhodobého majetku, uvádíme, že účetní postup, na který NKÚ upozorňuje, MV projednalo s Ministerstvem financí. To účetní pořizování majetku tzv. přes sklad písemně schválilo. NKÚ rezortu vnitra také vytýká vykazování nároku na vrácení spotřební daně z lehkých topných olejů, kde dle NKÚ mělo MV účtovat o nároku na spotřební daň předtím, než nárok ze zákona vznikl. MV již okamžik účtování posunulo a uvedlo jej do souladu s odborným výkladem NKÚ.

MV učinilo organizační a metodická opatření, aby se zjištěné formální chyby napravily a minimalizovalo se riziko jejich opakování. „Účetní legislativa nicméně není v některých případech dostatečně jednoznačná a neposkytuje účetním jednotkám, které se jí mají řídit, dostatečnou míru právní jistoty. Chceme proto o této skutečnosti komunikovat při realizaci probíhající reformy účetnictví státu s Ministerstvem financí,“ upozornil náměstek Zmatlík.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…