Komora daňových poradců: Tlak na výměnu informací ze strany OECD a EU sílí

20.10.2017 9:13

Informace o příjmech generovaných v zahraničí či aktivech alokovaných v zahraničí umožňují daňovým správám správně stanovit a vybrat daně u svých daňových rezidentů.

Komora daňových poradců: Tlak na výměnu informací ze strany OECD a EU sílí
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

„Zkratky jako GATCA, FATCA, AEOI, BEPS, ATAD, DAC, CRS, CbCR, TIEA, PPT, MCAA, MLI létají vzduchem. Není až tak zásadní, co vlastně znamenají, ale dávají představu o složitosti a turbulentním vývoji v oblasti mezinárodní výměny informací mezi daňovými správami, což klade také vyšší nároky na kvalitu informací získávaných správcem daně od daňových subjektů, zejména z řad velkých korporací“, řekl moderátor kulatého stolu Lukáš Moravec z  České zemědělské univerzity v Praze (ČZU).

Komora daňových poradců ČR společně s Katedrou obchodu a financí Provozně ekonomické fakulty ČZU, ve středu 18. října 2017, uspořádaly kulatý stůl k problematice mezinárodní výměny daňových informací. Debaty se zúčastnili také zástupci rezortu Ministerstva financí ČR a Generálního finančního ředitelství.

Na jaře letošního roku vstoupily v platnost významné novinky v oblasti mezinárodního fiskálního režimu, jež se týkají automatické výměny informací mezi více než stovkou členských států OECD.

Od 1. 1. 2016 musí všechny finanční instituce států, které podepsaly dohodu o Automatické výměně informací, do 30. 9. následujícího roku automaticky zasílat informace o stavu a pohybu majetku residentů smluvních států Finanční správě. Hlášení musí být zasláno v předepsaném formátu kvůli počítačovému zpracování. Hlásit se musí peněžní prostředky, investice v trustech, pojistné a penzijní smlouvy, investice ve fondech, držba podílů, akcií a jiných finančních instrumentů. Nesplnění povinnosti přiznat zdanitelný příjem ze zahraničí nebo příjem přijatý na bankovní účet vedený v zahraničí ve svém daňovém přiznání je považováno za daňový únik. Za určitých podmínek to může být považováno také za daňový trestný čin.

Stimulem dynamického rozvoje spolupráce daňových správ a výměny daňových informací je boj s daňovými ráji. Jak uvedl Lukáš Moravec z ČZU Praha: „Česká republika uměla a umí, v relativním srovnání s většinou jiných zemí, vybírat daně z příjmů právnických osob a v mezinárodní daňové konkurenci a boji o investory si také nevede špatně. Přesto musí respektovat opatření EU, USA a OECD, jež se jí úzce dotýkají.“ Právě otázku teoretické výše fiskálního přínosu pro ČR v kontextu nákladů na implementaci nových pravidel výměny zdůraznila ve svém vystoupení i Petra Pospíšilová z KDP ČR.

Martina Matejová z MF ČR zdůraznila význam judikátů Evropského soudního dvora pro vymezení práv subjektů v kontextu mezinárodní výměny daňových informací. Velký zájem účastníků vzbudily také detaily pravidel ohlašování objemu transakcí v rámci skupiny podniků, aktuálně implementované v ČR, které prezentoval Michal Roháček z GFŘ.

Jan Rohan z GFŘ, který se zaměřil na specifika mezinárodní spolupráce, uvedl, že „Státy, které jsou dosud veřejností vnímány jako „nespolupracující“ s českou daňovou správou, naopak často vyměňují informace pružněji, než jiné země.“

O relativním posunu efektu závazných posouzení v kontextu zahájení jejich výměny s jinými státy pak s účastníky diskutoval Vítězslav Kapoun z GFŘ. Jeho kolegyně Iveta Špičková vyzdvihla význam nástrojů výměny informací, historicky určených zejména pro přímé daně, pro DPH.

V rámci diskuse o připravovaném povinném ohlašování struktur maximalizujících daňovou úsporu bylo zdůrazněno ze stran MF ČR a GFŘ, že ohlášení „struktury“ daňové správě a její obdržení daňovou správou nelze chápat jako její automatické schválení.

Společná akce KDP ČR a ČZU Praha se potvrdila být přínosná pro všechny zúčastněné a vysoká míra interakce včetně zapojení zástupců MF ČR a GFŘ umožnila přenos poznatků mezi komerční, akademickou a státní sférou, což bezesporu přispělo k vyjasnění vzájemných pozic a názorů.

O Komoře daňových poradců ČR

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 702 daňových poradců a eviduje 983 společností vykonávající daňové poradenství.

KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Více naleznete na www.kdpcr.cz.

Komora je členem Confédération Fiscale Européenne. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně C.F.E. provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese www.cfe-eutax.org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…