Konala se konference Tvoříme klima pro budoucnost. Ministerstvo připravuje adaptační strategii

31.01.2016 9:40

Ve dnech 26. – 27. ledna 2016 proběhla na Krajském úřadu Libereckého kraje konference „Tvoříme klima pro budoucnost“ s podtitulem Klimatická změna a adaptační opatření na místní a regionální úrovni. Akce patří k projektu zvyšování povědomí o adaptačních opatřeních, který je finančně podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Vystoupil na ní mimo jiné náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Konala se konference Tvoříme klima pro budoucnost. Ministerstvo připravuje adaptační strategii
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

Konference se zaměřila nejen na projevy změny klimatu v Libereckém kraji, ale i na obecné informace o adaptačních opatřeních na klimatickou změnu v prostředí českých měst s využitím norských zkušeností, proto se jí účastnili i zájemci o problematiku z celé ČR.

„Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR – tzv. Adaptační strategie se zaměřuje období 2015-2020 s výhledem do roku 2030. Jejím cílem je zmírnit dopady změny klimatu tím, že se jí přizpůsobíme v co největší míře, zachováme dobré životní podmínky, uchováme a případně vylepšíme hospodářský potenciál pro příští generace. Strategie shrnuje nezpochybnitelné změny klimatu na globální, evropské a národní úrovni. Prezentuje další vývoj klimatu a předpokládané dopady na území ČR,“ představil aktuální klíčový dokument Ministerstva životního prostředí k tématu klimatických změn náměstek ministra Vladimír Dolejský.

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR, takzvaná Adaptační strategie, vznikla vloni v mezirezortní spolupráci. Materiál uvádí do kontextu adaptační opatření průřezově všech oblastí, u nichž se přepokládá největší postižení změnou klimatu, např. zemědělství, lesní hospodářství, vodní hospodářství, doprava, lidské zdraví.

V současnosti připravuje Ministerstvo životního prostředí opět v široké meziresortní spolupráci Národní akční plán adaptace na změnu klimatu. Jde o dokument, jehož prostřednictvím bude realizována Adaptační strategie. Akční plán bude formulovat již konkrétní opatření s termíny jejich plnění a výši finančních nároků, které by měly jednotlivé rezorty na přizpůsobení se změně klimatu každoročně v průběhu příštích pěti let vyčlenit ze svých rozpočtových kapitol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…