Koncepce strategického rozvoje Lesů ČR je vyvážený dokument, shodli se poslanci a senátoři

03.03.2015 7:33

S Koncepcí strategického rozvoje státního podniku Lesy ČR v letech 2015 až 2019 se ve středu 25. února seznámili v Parlamentu České republiky v rámci veřejného slyšení poslanci, senátoři a další hosté.

Koncepce strategického rozvoje Lesů ČR je vyvážený dokument, shodli se poslanci a senátoři
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Správa majetku a péče o les, ekonomika podniku, ekologický a sociální aspekt a také transparentnost, těchto pěti oblastí se koncepce strategického rozvoje podniku dotýká nejvíce. Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda jde o společensky odpovědný dokument, který se zabývá otázkou budoucího rozvoje podniku. „Chceme zvyšovat hodnotu státního majetku, ovšem s ohledem na přírodu. Důležitý je i sociální aspekt, tedy naše sociální pomoc státu,“ vysvětlil ředitel Szórád.

„Dokument naplňuje programové prohlášení vlády ve smyslu stabilizace lesnicko-dřevařského sektoru a zvýšení jeho konkurenceschopnosti. Tento záměr plně podporuje i Ministerstvo zemědělství,“ řekl Patrik Mlynář, náměstek ministra zemědělství pro lesnictví.

V Parlamentu se na dané téma diskutovalo také o certifikačních systémech - PEFC a FSC používaných v ČR, o církevních restitucích a převzetí honiteb i výkonu myslivosti, o postavení malých zpracovatelů dřeva, vývozu dřeva, ale také o zvyšování zaměstnanosti v regionech.

Poslanci, senátoři i hosté záměry státního podniku Lesy ČR ocenili s tím, že koncepci považují za vyvážený dokument. Vítaná je diskuse i otevřenost, a to jak vedení Lesů ČR, tak úseku Lesního hospodářství na Ministerstvu zemědělství.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku, což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje také o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…