Koncert dětských sborů na Hradčanském náměstí se koná pod patronací prezidenta

04.05.2015 12:36

V pátek 8. května 2015 od 14 hodin se na Hradčanském náměstí v Praze uskuteční koncert dětských sborů z ČR a RF.

Koncert dětských sborů na Hradčanském náměstí se koná pod patronací prezidenta
Foto: Dětský sbor Brno
Popisek: Dětský sbor Brno v operetě Polská krev

Koncert, jehož se zúčastní Dětský sbor Brno a sbor Gatčina z Leningradské oblasti, bude oslavou 70. výročí osvobození Československa. Děti zazpívají národní písně obou zemí a také mírové písně. Vyvrcholením společného koncertu bude vypuštění balónků na podporu míru ve světě.

Patronát nad koncertem převzal prezident České republiky Miloš Zeman.


Dětský sbor Brno vznikl v roce 2004. Posláním tělesa je výchova dětí k lásce a úctě k hudbě, poznávání její krásy a hloubky.

Děti, které zpívají v tomto tělese, pravidelně účinkují v představeních Národního divadla v Brně. Nejčastěji je můžete slyšet v operní inscenaci CARMEN George Bizeta, či v Příhodách lišky Bystroušky Leoše Janáčka. Své první CD sbor natočil ve znovu otevřené synagoze v Břeclavi v květnu 2005.

Děti spoluúčinkují na různých benefičních koncertech, např. pro nadaci Terezy Maxové společně s Davidem Kollerem. Každoroční Vánoční koncerty v Mahenově divadle se staly nedílnou součástí brněnského hudebního života, kde vystupují po boku takových hvězd, jako je Eva Pilarová, Peter Nagy, Jiří Suchý a Jitka Molavcová, Bára Basiková, Laďa Kerndl.

Dětský sbor Brno za svou krátkou existenci již zaznamenal úspěch na soutěžích sborového zpěvu, kterých se zúčastnil. V roce 2004 získal zlatou medaili na mezinárodní soutěži sborového zpěvu Svátky písní v Olomouci a v dubnu 2007 získal stříbrnou medaili v absolutním pořadí na 8. mezinárodní soutěži sborového zpěvu (8.internationaler Chorwettbewerb) v rakouském Bad Ischlu.

V roce 2011 na jubilejním 10. ročníku mezinárodní soutěže sborového zpěvu v rakouském Bad Ischlu mezi konkurencí pěveckých sborů z Ruska, Kazachstánu, Ukrajiny, Německa, Rakouska, Švýcarska, Itálie, Maďarska a Litvy získal stříbrné medaile v kategorii dětských sborů do 16 let a v kategorii duchovní hudba bez věkového rozlišení.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…