Konec roamingu v EU! Na co si dát pozor a co nastavit?

28.06.2017 8:05

Nejpozději od 15. června 2017 museli všichni operátoři ve všech 28 členských zemích Evropské unie na základě nařízení zrušit poplatky za roaming. Zákazníci tak mohou nově na cestách po EU využívat služby (hovory, SMS a internet) za stejné ceny jako ve své domovské síti.

Konec roamingu v EU! Na co si dát pozor a co nastavit?
Foto: Archiv Ušetřeno.cz
Popisek: Zákazníci mohou nově na cestách po EU využívat mobilní služby (hovory, SMS a internet) za stejné ceny jako ve své domovské síti.

Konec roamingu však není bez komplikací a operátorům stále zůstaly jiné způsoby, jak ceny zvýšit.

Na co si dát pozor u českých operátorů a jak služby nastavit, abyste neplatili zbytečně mnoho?

Zjistěte si, jaké státy spadají pod evropský roaming

Konec roamingu se týká pouze členských zemí a Velké Británie, Lichtenštejnska, Norska a Islandu. Tyto země se přidaly dobrovolně. V ostatních oblastech si stále výrazně připlatíte. Roamingový příplatek se například vztahuje na využívání služeb ve Švýcarsku, Albánii či Černé hoře. Ve zvláštním režimu funguje také účtování služeb využívaných na palubě letadel a lodí. Vzdušný prostor a moře nejsou regulovány.

Stejně tak se u svého operátora raději informujte, jakým způsobem účtuje poplatky v zemích spadajích pod správu členských zemí EU. Z oblíbených dovolenkových destinací se jedná o Kanárské ostrovy, Azory či Madeiru. Země pod cizí správou mohou a nemusí pod evropský roaming spadat, záleží čistě na rozhodnutí operátora. Situace se opakuje také u Monaka, San Marina a Vatikánu.

Zásadní výjimka při volání do zahraničí

Opatření EU se týká pouze roamingu - tedy využívání služeb z ciziny a v cizině. To v praxi znamená, že pokud budete volat do České republiky z Itálie, je vše v pořádku. Když však zavoláte z České republiky na zahraniční číslo, zaplatíte zvýšenou sazbu za mezinárodní hovor. Regulace se na takové případy nevztahuje. Stejnou cenu platíte, když:

  • jste v EU a z české SIM karty voláte do ČR na české číslo

  • jste v EU a z české SIM karty voláte na české číslo nacházející se v EU

  • jste v EU a z české SIM voláte na číslo členského státu EU, které je v EU

U hranic je na místě obezřetnost

S koncem roamingu je důležité kontrolovat, do jaké mobilní sítě je váš mobil přihlášen. Obezřetnost je na místě především u státních hranic. Ty vám mohou účet jak snížit, tak zvýšit. Lidé v České republice, kteří bydlí na hranicích a potřebují zavolat do zahraničí, se mohou přihlásit do sítě zahraničního operátora.

Bydlíte například na hranicích s Polskem a potřebujete zavolat na francouzské číslo? Z české sítě zaplatíte zvýšenou sazbu, a proto se vám vyplatí přihlásit se do sítě polského operátora a až pak volat. Nezaplatíte nic navíc.

Při cestách a pobytech blízko zemí, kterých se regulace netýká, doporučujeme nastavit na telefonu manuální výběr sítě. Na Kypru by se vám s automatickou volbou sítě mohlo snadno stát, že se telefon v hlavním městě přihlásí místo do řecké sítě do turecké. Pohled na vyúčtování by vás v takovém případě rozhodně nepotěšil.

Co neomezené tarify?

Velká část zákazníků českých mobilních operátorů využívá neomezené tarify. Před cestou do zahraničí doporučujeme u vašeho operátora zkontrolovat, zda-li poskytuje pro váš mobilní tarif roamingové služby a jak má nastaveny další podmínky. V ideálním případě pro vás zůstane vše jako doma.

Majitele běžného tarifu či předplacené karty s volnými minutami do vlastní sítě přístup operátorů nepotěší. Volné minuty do vlastní sítě v zahraničí čerpat nemůžete. Cena se bude řídit ceníkem, konkrétně cenou pro volání do cizí sítě. Dobrou zprávou zůstává, že v případě volání ze zahraničí můžete alespoň využívat volných minut do cizí sítě.

Jak je to s výhodnými daty?

Pokud se u vašeho operátora těšíte z výhodného datového balíčku, bohužel to neznamená, že využijete všechna levná data i v zahraničí. EU umožňuje operátorům objem dat zmenšit, v České republice konkrétně dle vzorce cena balíčku/tarifu bez DPH × 10 = objem dat v MB.

Platíte-li za 10 GB částku 300 Kč bez daně, mohou vám pro využívání mobilního internetu zůstat pouhé 3 GB. Operátoři zatím omezování dat nepraktikují a umožňují data čerpat v plné výši bez příplatku, nicméně tento stav se vzhledem k rostoucímu množství spotřebovaných dat na uživatele může v budoucnu změnit.

Proběhne nastavení automaticky?

Čeští operátoři přešli na nová pravidla účtování zcela automaticky. Zákazníkům, kteří měli již aktivovaný roaming, nastavil jejich operátor tarif regulovaný. Třebaže v drtivé většině případů opravdu není nutné nic dělat, je určitě bezpečnější si nastavení před odjezdem do zahraničí zkontrolovat. Doporučení se týká především zákazníků, kteří měli v minulosti nějaký roamingový tarif zvýhodňující je pro volání v zahraničí.

Obrana proti zneužívání

Napadlo vás pořídit si SIM kartu zahraničního operátora, který má výrazně levnější služby? Operátoři jsou na to připraveni a takové „zneužívání“ hlídají. Pokud se v roamingu se SIM kartou operátora jiné členské země budete nacházet déle než 4 měsíce a vaše aktivita nebudete odpovídat běžnému uživateli, operátor vás upozorní s žádostí o nápravu. Pokud výzvu neuposlechnete, operátor má šanci začít vám účtovat příplatky, a to dokonce i zpětně. Účtované ceny nikdy nesmějí překročit 0,19 EUR za minutu, 0,06 EUR za SMS a 0,2 EUR za 1 MB spotřebovaných dat.

Šťastnou cestu za levnými službami

Konec roamingu v EU přinesl nejen nižší ceny, ale také celou řadu podmínek a pravidel. Ty je důležité znát. Aby vás účet od operátora nepřekvapil, před cestou do zahraničí si vždy ověřte podmínky vašeho tarifu. Zároveň nezapomínejte na to, že pro využívání mobilních služeb v ostatních zemích nadále platí roamingové poplatky. V některých dokonce došlo k výraznému zdražení.

Lze předpokládat, že operátoři budou postupně nabídky a podmínky upravovat, a proto situaci situaci kolem regulovaného EU roamingu rozhodně dále sledujte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…