Konference Na kolech kolem světa připomněla tradici a význam dopravy v kraji

18.04.2015 16:59

Dějinám komunikací a silniční dopravy ve středních a severovýchodních Čechách se věnuje konference Na kolech kolem světa.

Konference Na kolech kolem světa připomněla tradici a význam dopravy v kraji
Foto: red
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD)

Byla uspořádána u příležitosti 150 let od narození Václava Laurina, který s Václavem Klementem stál u kolébky českého cyklistického a automobilového průmyslu v zemi, i dalších letošních jubilejí ze sféry automobilového průmyslu.  Zahájení dvoudenní konference v Mladé Boleslavi se 17. dubna 2015 zúčastnil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD), který nad ní spolu se senátorem Jaromírem Jermářem (ČSSD) převzal záštitu.

„Doprava a automobilový průmysl má v našem kraji historickou tradici, na kterou jsme právem pyšní a na kterou v posledních letech úspěšně navazujeme. V našich dopravních projektech musíme vycházet z toho, že střední Čechy vždy byly dopravním uzlem nejen národního, ale i evropského významu,“ řekl Miloš Petera.

Témata konference pokryla dlouhé období od středověku až do poloviny 20. století. Zazněly referáty věnované obchodním stezkám a komunikacím v kontextu výroby automobilů v českých zemích firmou Laurin & Klement a cyklistice motorismu jako společenskému fenoménu.

„Středočeský kraj má více než 17 procent z celkových 50 tisíc kilometrů silnic, což je nejvíce ze všech krajů ČR. V posledních letech se v kraji silně rozrůstá i síť cyklostezek. V současné době jich je ve středních Čechách celkem zhruba 317 kilometrů, přičemž jen v minulém roce jich přibylo přes 30 kilometrů,“ připomněl hejtman Petera.

Konferenci uspořádala Pekařova společnost Českého ráje v Trutnově, Škoda Muzeum Mladá Boleslav, Národní technické muzeum a Muzeum Mladoboleslavska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…