Konference k CETA představila nové příležitosti pro české firmy

14.03.2017 7:34

Jak může dohoda CETA pomoci firmám expandujícím do Kanady? Bude možné obchodovat bezcelně? Jak získat preferenční zacházení a jak nejlépe se na nové podmínky připravit? Tyto a další otázky zodpověděli odborníci v rámci mezinárodní konference s názvem „Komplexní hospodářská a obchodní dohoda (CETA): Příležitosti pro české firmy“.

Konference k CETA představila nové příležitosti pro české firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Konference se konala pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a Velvyslanectvím Kanady v ČR. 

Do diskuse o dohodě CETA se zapojilo více než sto zástupců firem, expertů z řad státní správy i specializovaných agentur. Konferenci zahájili úvodními slovy náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl, zástupce generálního ředitele pro obchod Evropské komise Mauro Petriccione, velvyslankyně Kanady v České republice Barbara C. Richardson a náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.

V dopolední části moderované náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem byly hlavním tématem příležitosti pro české firmy vyplývající z CETA – jak se změní podmínky při exportu do Kanady či v čem bude dobývání kanadského trhu snazší. Hlavními řečníky byl Mauro Petriccione z Evropské komise a Karl van Kessel ze Zastoupení Kanady při EU. Hovořilo se o tom, co vše CETA změní a proč je nejlepší obchodní dohodou, kterou EU a Kanada kdy uzavřely. Účastníci si také vyslechli příběhy konkrétních společností zajímajících se o Kanadu, například co všechno musela řešit česká firma GZ Media při budování továrny na vinylové desky v Kanadě.

Odpoledne se panelisté věnovali konkrétním otázkám přístupu na trh Kanady pro podniky z EU: diskuse se věnovala vzájemnému uznávání výsledků posouzení shody v CETA, pravidlům původu a novým podmínkám vnitrofiremní mobility, pohybu investorů a poskytovatelů služeb a možnosti uznávání kvalifikací. Témata byla zvolena s ohledem na časté dotazy z podnikatelského sektoru. 

Dohoda CETA je mimořádnou příležitostí a bylo by chybou, kdyby ji české podniky nevyužívaly. Tato konference je součástí strategie komunikace vůči firmám, kde se snažíme ukazovat na příležitosti pro jejich expanzi na třetí trhy,“ vysvětlil náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Zástupce generálního ředitele pro obchod Evropské komise Mauro Petriccione k tomu uvedl, že "dohoda CETA je nejambicióznější obchodní dohoda, kterou kdy EU měla. Evropským firmám přinese řadu obchodních příležitostí".

Finální schválení dohody CETA bude historickým krokem k posílení a prohloubení našeho vztahu s EU a konkrétně s Českou republikou,“ zdůraznila velvyslankyně Kanady Barbara C. Richardson. To potvrzuje také dopadová studie, kterou si nechalo Ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovat. Autoři studie, Jana Šimanová a Aleš Kocourek z Technické univerzity v Liberci, poukazují na to, že CETA má velký potenciál podpořit obchodní a investiční vztahy s Kanadou a odhadují nárůst obchodu až o čtvrtinu. Kanada se také může stát branou pro celý severoamerický kontinent. 

Konference celkově vyzdvihla význam dohody pro vzájemné ekonomické i politické vztahy a potvrdila, že CETA je příkladem moderní dohody 21. století, která nastavuje vysoké standardy mezinárodní spolupráce a mezinárodního obchodu.

Další informace k dohodě CETA jsou k dispozici na www.businessinfo.cz/ceta. Text dohody je volně ke stažení zde: http://www.consilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2016/10/28-eu-canada-trade-agreement/.

Komerční tisková zpráva

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…