Kongres České společnosti pro léčbu rány se zaměří na multioborovou spolupráci

23.01.2017 15:48

Již popatnácté se bude konat celostátní kongres České společnosti pro léčbu rány s mezinárodní účastí, který spolupořádá Pardubická nemocnice.

Kongres České společnosti pro léčbu rány se zaměří na multioborovou spolupráci
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

Mezioborová spolupráce při léčbě ran a kožních defektů. To je problematika, na kterou se již tradičně zaměřuje celostátní kongres České společnosti pro léčbu rány s mezinárodní účastí. Již 15. ročník, jehož spolupořadateli jsou Pardubická nemocnice a Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice, se koná 26. a 27. ledna 2017. Uskuteční se v kongresovém centru pardubické Univerzity. Záštitu nad akcí přijali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig. V čestném předsednictvu bude i ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání Ministerstva zdravotnictví ČR a hlavní sestra ČR Alice Strnadová.

„Léčba ran není pouze jediný obor. Je to multioborová záležitost. Aby měl nemocný šanci na hojení, je potřeba tým lékařů a sester,“ pronesl předseda České společnosti pro léčbu rány a primář Geriatrického centra Pardubické nemocnice Ivo Bureš a dodal: „Hlavním účelem kongresu je podpora multioborové spolupráce mezi lékařskými a nelékařskými zdravotnickými pracovníky a vzájemné předávání zkušeností a nejnovějších poznatků v oblasti hojení ran.“

V programu vystoupí přední čeští a slovenští odborníci. Podobně jako v minulých letech je doplní zahraniční hosté. V letošním roce přijedou špičková odborníci z Velké Británie, Nizozemí a Portugalska. Bude mezi nimi například člen Rady Evropské asociace hojení ran EWMA Mark Collier nebo viceprezident Portugalské společnosti pro léčbu ran Paulo Alvés.

„Mnoho zdravotních problémů vyžaduje multioborovou spolupráci a zkušené odborníky v dané oblasti. Proto je kongres určen pro lékaře z praxe, chirurgy, dermatology, angiology, geriatry, diabetology, internisty a lékaře ostatních oborů, kteří se zabývají léčbou rány. A pochopitelně také pro nelékařské zdravotnické pracovníky nejen z ambulantních i lůžkových zařízení, ale i z domácí péče,“ uvedl primář Bureš.

Nadcházející kongres České společnosti pro léčbu rány opět nabídne bohatý dvoudenní program. V hlavní aule i v posluchárnách zazní přednášky zaměřené na širokou problematiku platnou pro všechny obory, které se starají o rány a defekty. Jedná se například o oblast infekcí. „Zároveň jsou v programu i přednášky zaměřené vysoce specializovaně,“ poznamenal primář Bureš.

V přednáškovém programu bude zastoupena rovněž Nemocnice Pardubického kraje. O tématu podtlakové terapie budou hovořit odborníci z Geriatrického centra Pardubické nemocnice a z LDN Chrudimské nemocnice, problematice týmové spolupráce při ošetřování chronických ran u seniorů se budou věnovat zástupci chirurgické ambulance Litomyšlské nemocnice.

Zpočátku budou přednášky probíhat jen v aule a následně paralelně na třech místech. V přilehlých posluchárnách se uskuteční workshopy a sympózia k jednotlivým tématům. Součástí kongresu bude rovněž představení nových materiálů určených pro hojení ran a prezentace prvních klinických zkušeností.

„Zájem o kongres každoročně stoupá, vloni jsme měli 1100 účastníků. Věřím, že letošní číslo bude podobné a že akce opět nabídne výměnu zkušeností a předání poznatků v problematice léčby ran a kožních defektů napříč mnoha medicínskými obory,“ řekl primář Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…