Konopná lékárna nově v Českých Budějovicích

01.09.2014 9:34

Víte, že konopí se pěstuje již od starověku? Konopí není marihuana? Archeologické nálezy dokazují, že domovinou konopí je s velkou pravděpodobností dokonce Česká republika. I takové informace se můžete dozvědět od odborníků v nově otevřené Konopné lékárně v Českých Budějovicích.

Konopná lékárna nově v Českých Budějovicích
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

První zdejší lékárna specializovaná výhradně na produkty z léčivého konopí se přestěhovala blíž lidem. Lidé trpící bolestmi pohybového aparátu a kožními neduhy ji mohou navštívit od 1. září na nové adrese, a to v nákupním centru IGY. Provozovatelé se chtěli více přiblížit lidem. Konopná lékárna se bude nacházet hned u eskalátorů v přízemí (jedná se o tzv. ostrůvek).

V nové konopné apatyce v IGY Centru na Pražské třídě si lidé vyberou z mnoha produktů vyrobených na přírodní bázi. Otevřeno je denně od 9.00 do 20.00 hodin. V nabídce je široká řada krémů, mastí Carun, konopného semínka, olejů či konopného vína. Věnovat se jim budou odborníci na výživu a starobylou bylinu konopí s léčivými kanabinoidy.

Podle zakladatele Jiřího Stably se nemusejí lidé ničeho obávat. „Lidé jsou zpočátku nedůvěřiví, bojí se a mají předsudky. My ale používáme upravené konopí, aby mělo nízkou povolenou hladinu THC. Lidé nemusí mít strach. Přesto díky léčivým kanabinoidům, zejména kanabidiolu, mají ty správné účinky na řadu neduhů,“ říká Jiří Stabla, zakladatel Konopných lékáren a majitel Carun Pharmacy.

Produkty z konopné lékárny pomohou například s kožními onemocněními jako atopickým ekzémem či lupénkou, pomohou i handicapovaným s proleženinami. Prostředky z léčivého konopí, jako doplňky stravy, jsou vhodné i pro sportovce či maminky s dětmi a další vyznavače zdravého životního stylu a výrobků z konopí.  K mání je v lékárně i široké spektrum produktů určených k prevenci a také k potlačení příznaků řady nemocí. Pro zajímavost je krém kupříkladu natolik přírodní, že jej lze dokonce i jíst.

Když konopí pomáhá

O účincích se zmiňuje na webu www.konopnyshop.cz, kde jsou k dostání produkty z léčivého konopí již nyní, například jednašedesátiletá Marie Holíková.

„Přes 20 let jsem trpěla ekzémem na vlasové pokožce. Hrozně svědil a mokval. Brala jsem kortikoidy. Bohužel jsem měla vždy klid dva až čtyři týdny a potom to opět začalo. Po aplikaci konopného mýdla se mi již po čtyřech dnech přestala mastit hlava a svědění ustalo. Univerzální konopná mast mi pomohla na drobné bradavice v oblasti břicha. Do třech měsíců mi zcela zmizely,“ zmiňuje se.

Kateřina Prchalová z Nové Vsi má jinou zkušenost. „Vyzkoušela jsem konopný krém Carun a byla jsem překvapena jeho účinkem. Mám problematickou pleť. Je mastná a zároveň se mi odlupuje, což je dle mé kosmetičky větší problém. Tento krém mi ale vyvažuje to i to. Měla jsem možnost vyzkoušet hodně krémů kvalitní kosmetiky za přemrštěné ceny a nic. Tento krém se mi do 2 – 3 minut krásně vstřebá do pokožky a mohu se na něj ihned líčit. Jsem velice spokojená a dokonce i snad závislá,“ netají se Kateřina Prchalová.

Název konopná lékárna? Používání je povoleno, potvrdili právníci

Před nedávnem se objevili na veřejnosti spekulace, zdali se mohou provozovny Konopnyshop.cz označovat za konopné lékárny. Podle platné legislativy může název lékárna používat kdokoli, a proto došlo i k registraci tohoto slovního spojení. „Není žádným zákonem stanoveno, že musí být název striktně vymezen jen pro zdravotnická zařízení s odborným personálem a registrovanými léčivy. Postupujeme v souladu s platnou legislativou, a tedy nedochází ke zneužívání pojmu lékárna a klamání kupujícího. Netvrdíme, že naše produkty jsou léčiva. Ačkoli se mělo od září dostat konopí označované za léčiva na pulty klasických lékáren, nestalo se tak. Termín se neustále posunuje a lidé zatím trpí, vyčkávají a rostliny si pěstují sami. Jediné o co se snažíme, je vyjít pacientům vstříc a nabízet produkty, které jsou běžně k dostání, než tomu bude u prostředků označovaných jako léčivo,“ říká Jiří Stabla z Carun Pharmacy s tím, že vše je potvrzeno právníky. Ve stanovisku k problematice tzv. konopných lékáren vypracované renomovanou Advokátní kanceláří Brož & Sokol & Novák advokátní kancelář potvrdila, že ve veřejnoprávních předpisech České republiky není – na rozdíl od řady jiných pojmů – zakotvena legální definice pojmu lékárna, ani zde nejsou přesné podmínky používání tohoto pojmu.

Základní informace o konopné lékárně:

Adresa:

IGY Centrum
Pražská třída 1247/24, 370 04 České Budějovice
Otevírací doba: po-ne 9.00 do 20.00

O značce CARUN

Výrobce CARUN, VlP s.r.o., je výhradně českou výrobní a obchodní společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“. Více informací získáte také na http://www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.