Kontrola NKÚ dopadla pro hasiče velmi dobře

26.01.2016 10:20

Při své kontrole u HZS ČR nezjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) žádná vážnější pochybení. NKÚ nezjistil žádné porušení právních předpisů ani neoprávněné použití rozpočtových prostředků.

Kontrola NKÚ dopadla pro hasiče velmi dobře
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Kontrola poukázala pouze na drobné nedostatky. Poukázala například na různé přístupy k vypořádání náhrad za zásahy u dopravních nehod zejména ve vztahu k výkladu příslušných zákonů. HZS ČR vychází z postupů, které byly nastaveny od počátku tohoto systému (tedy již od roku 2013), v souladu s metodikou Ministerstva financí a po dohodě s Českou kanceláří pojistitelů. Hlavním problémem je, že jednotlivé pojišťovny nejsou vázány výklady či doporučeními státní správy ani ČKP a přistupují k řešení vypořádání těchto náhrad rozdílně.

Generální ředitelství HZS ČR vydalo po projednání s ČKP a v souladu se stanoviskem Ministerstva financí vnitřní směrnici pro účtování zásahů u dopravních nehod. Bohužel jednotlivé pojišťovny se touto směrnicí, a to i přesto, že byla centrálně odsouhlasena ČKP, neřídí.  „V této chvíli se stále ještě snažíme řešit celou věc nelegislativní cestou.  Pokračujeme v jednáních s ČKP a vymáhání pohledávek postupně předáváme Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.  Pokud se nám ale nepodaří dosáhnout požadovaného výsledku, budeme nuceni iniciovat legislativní řešení, tedy novelu příslušného zákona.“  Dodává k problému generální ředitel HZS ČR brig. gen. Drahoslav Ryba.

Dalším, co NKÚ vytýká HZS ČR je nejednotný přístup v poskytování služeb připojení na pult centralizované ochrany. Jedná se o dlouhodobý problém, který pramení z historie vzniku smluvních vztahů v rámci jednotlivých HZS krajů, jako samostatných organizačních složek státu. Danou věc vedení HZS ČR má již analyzovánu a chce jí s jednotlivými HZS krajů řešit.

Poslední, co se mezi výtkami objevilo, bylo doporučení, aby HZS ČR nakupoval některé zásahové vybavení hasičů centrálně. Jednalo se zejména o zásahové obleky, obuv nebo rukavice. Centrální nákupy nejsou ale podle zkušenosti HZS ČR vhodné pro všechny komodity. Je potřeba si uvědomit, že každý kraj ČR má svá specifika a s tím spojená rizika. V tom se odráží samozřejmě i rozdílnost potřeby a parametrů nákupů jednotlivých zásahových obleků, rukavic, obuvi apod. To v praxi znamená, že každý kraj si dle vlastních potřeb a analýzy rizik přesně specifikuje, jaké vlastnosti má zásahový oblek splňovat. Z toho samozřejmě vyplývá i rozdílná cena. Doplnění těchto komodit do seznamu centralizovaného zadávání není vhodné také proto, že se nenakupuje na sklad, ale operativně, a odhady poškození nebo zničení by byly velmi nepřesné, stejně jako určení rozdělení velikostního sortimentu.

„Zjištěné poznatky NKÚ při kontrolní akci využije HZS ČR ke zlepšení nastavených postupů v dalším období.“ Dodává závěrem brig. gen. Ryba

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…