Kontrola služeb taxi v Brně: Téměř všechny s nedostatky

27.09.2015 19:58

Ve středu tento týden proběhla společná kontrolní akce České obchodní inspekce, Živnostenského úřadu města Brna a Odboru dopravy Magistrátu města Brna. Zaměřila se na dodržování zákona o ochraně spotřebitele, dodržování zákona 111/1994 Sb., o silniční dopravě, v platném znění (vč. prováděcích právních předpisů) v souvislosti s poskytování taxislužby v Brně ve večerních hodinách. Kontrolou prošlo 6 jízd taxíků a 5 z nich bylo s nedostatky.

Kontrola služeb taxi v Brně: Téměř všechny s nedostatky
Foto: Archiv
Popisek: Taxi

Inspektoři České obchodní inspekce provedli dvě jízdy vozidlem taxi. V prvním případě nebylo zjištěno porušení platných právních předpisů. Ve druhém případě bylo zjištěno, že podnikatel – řidič vozidla taxi – neměl platné živnostenské oprávnění k provozování taxislužby, ani průkaz řidiče a zároveň nevydal na žádost spotřebitele doklad o zaplacení jízdného pořízený jako výstup z tiskárny taxametru dle ust. § 21d odst. 4 písm. c) zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, v platném znění.

Pracovníci Odboru dopravy Magistrátu města Brna provedli 3 jízdy. Ve dvou případech zjistili formální pochybení - neoznámení výměny paměťové jednotky taxametru a absenci výpisu z evidence vozidel taxi. Ve třetím případě řidič vozidla „drink & drive“ z místa kontroly po jejím zahájení ujel, čímž došlo na straně provozovatele taxislužby k porušení zákona 255/2012 Sb.,
o kontrole, v platném znění.

Pracovníci Živnostenského úřadu města Brna provedli jednu jízdu vozidlem „drink & drive“, při níž zjistili, že provozovatel taxislužby nemá živnostenské oprávnění k provozování taxislužby a současně řidič vozidla neměl průkaz řidiče ani osvědčení o zkoušce řidiče taxi.

Pozitivním výsledkem akce je skutečnost, že kontrolami nebylo zjištěno účtování vyšších částek za poskytnutou službu, než s jakými byli spotřebitelé seznámeni. Vzhledem k vysokému počtu nedostatků se tyto kontroly budou opakovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…