Kontrolní instituce nechtějí své klienty zatěžovat zbytečnými kontrolami

16.05.2015 10:56

Na půdě Nejvyššího kontrolního úřadu se ve čtvrtek uskutečnilo setkání na téma „Spolupráce interního a externího auditu.“ Jedná se o historicky první setkání představitelů hlavních kontrolních a auditních institucí České republiky.

Kontrolní instituce nechtějí své klienty zatěžovat zbytečnými kontrolami
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Na úvod vystoupil prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala. Prezident Kala představil vizi budoucích kontrol, jejichž základem bude využití obrovského množství dat, které veřejná správa shromažďuje ve svých informačních systémech. Cílem kontroly není zatěžovat klienty zbytečnými audity, ale poskytovat jim užitečnou zpětnou vazbu. „Základním předpokladem pro kvalitní audit je mít kvalitní auditory“, dodal Kala.

Poté vystoupil 1. náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, který zdůraznil význam auditních standardů a postupů, neboť při jejich správném použití se jednotlivé kontrolní instituce budou moci spolehnout na výsledky práce svých kolegů z jiných institucí. Prezident Českého institutu interních auditorů Tomáš Pivoňka podtrhnul význam spolupráce mezi orgány interního a externího auditu. To ve svém vystoupení potvrdila i prezidentka Komory auditorů ČR Irena Liškařová, která uvedla, že práce externího auditu začíná studiem výsledků auditu interního. Prezident Rady pro veřejný dohled nad auditem Jiří Nekovář ocenil, že se podařilo uskutečnit setkání představitelů všech hlavních institucí reprezentujících interní a externí audit v České republice. V rámci následující panelové diskuze, které se zúčastnilo více jak sto účastníků, byly řešeny otázky další spolupráce externího i interního auditu i připravované legislativy upravující různé typy auditu v České republice.

Kulatý stůl byl připraven jako součást oslav 20. výročí vzniku Českého institutu interních auditorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…