Koordinátoři z celé ČR diskutují aktuální otázky protidrogové politiky

19.06.2017 13:12

V pondělí 19. června 2017 v Praze probíhá národní konference zaměřená na protidrogovou politiku na úrovni krajů a měst. Konferenci pořádá sekretariát RVKPP a zastřešuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Koordinátoři z celé ČR diskutují aktuální otázky protidrogové politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

V rámci konference se do Lichtenštejnského paláce sjíždí zástupci služeb, protidrogoví koordinátoři, zástupci ministerstev (MZ, MF, MŠMT, MPSV) a další zástupci státní správy, odborných asociací a neziskového sektoru z celé CR. Zaznívají příspěvky o sociálních, zdravotních a ekonomických dopadech užívání návykových látek, systému prevence a kvality v ní, legislativních změnách, které přinese nový zákon, který média přejmenovala na protikuřácký, spolupráci místních koordinátorů s krajem či příklady z praxe v jednotlivých obcích.

Proč jsou místní koordinátoři nezbytní

„Koordinátoři jsou v síti péče o závislé zcela klíčoví,“ zdůrazňuje roli koordinátorů národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle Vobořila je jejich role v systému prevence a léčby na lokání úrovní velmi důležitá především v tom, že každý z nich představuje klíčový kontakt na místní úrovni, který má silné vazby na pomáhající služby zajišťující prevenci i léčbu, stejně jako na místní politickou reprezentaci. „Tito lidé jsou propojeni na jednotlivá K-centra, místní komunity, bojují o rozpočet konkrétních subjektů, vědí, co kde chybí a udržují sociální vazby takříkajíc face to face, tedy na osobní úrovni. Tento aspekt je pro kvalitní preventivní práci stěžejní. Proto tyto lidi potřebujeme, i když dle nového zákona již není povinnosti tyto funkce zřizovat. Bez těchto lidí na místní úrovni hrozí výrazně zhoršení situace“ varuje Vobořil a dodává, že si nedokáže představit síť služeb bez lokálních koordinátorů.

Vobořil tím upozorňuje na tzv. protikuřácký zákon, respektive Zákon č. 65/2017 sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky látek, který vzešel v platnost 31. května a ve kterém se, oproti původní verzi, uvádí pouze možnost zřízení funkce krajského protidrogového koordinátora, nikoliv tedy povinnost, jak tomu bylo v původní verzi zákona.

„Když takový člověk odejde, rozpadne se celá síť péče. Nejsou pak k dispozici dílčí rozpočty, aktivity, kontakty a jiné,“ uvádí Vobořil s tím, že už jednou v historii k této situaci došlo a služby byly bez koordinátorů v rozkladu. „Místní protidrogový koordinátor je styčným důstojníkem. Ví, co se v regionu děje, a to od místní trestně právní problematiky až po národní strategickou, protože je na ni napojen. Běžná zdravotnická zařízení nemohou tuto aktivitu obsáhnout.“

Nina Janyšková, protidrogová koordinátorka hl. m. Prahy v letech 1996-2016, popisuje ze své dvacetileté praxe důležitost místních koordinátorů: „Praha má svá specifika. Jednak v množství problémových uživatelů, množství adiktologických programů, které tuto problematiku řeší, ale také co se týče rozpočtu. Protidrogový koordinátor by měl pečlivě a zodpovědně propojovat síť péče od místních služeb přes městské části až po politické představitele. Měl by pomáhat s lokálními problémy a spolupodílet se na strategiích, sběru dat, hodnocení a aplikaci opatření.“

„Ohledně nového zákona nejsem sama, kdo vidí velké ohrožení kvůli tomu, že zřízení místních či krajských koordinátorů a protidrogových komisí není v zákoně pevně zakotveno,“ vyjadřuje znepokojení Janyšková.

Lokální specifika nelze opomíjet

„Faktem a zkušeností je, že některé lokální věci stát prostě nevyřeší. Jiný problém je v Brně, jiný v Teplicích, Ostravě, Plzni a tak dál. Různá místa vykazují různé problémy. Lokální specifika jsou nejen na úrovni měst, ale také čtvrtí, ulic a jiných míst v regionu,“ říká Vobořil a upozorňuje:  „Zodpovědnost musí jít ruku v ruce s tím, co se na daném místě skutečně děje. Například, vydefinuje-li se strategie uzpůsobená pro jeden region, tak to neznamená, že v jiném bude stejná. V Praze je například dlouhodobě komunita užívající heroin, v Brně více pervitin. Přístup a strategie tak může být v obou městech v ledasčem odlišná a musí ji řešit místní politika, místní radnice a místní lidé.“

Program národní konference uzavře odborná panelová diskuze na téma Realita poskytování služeb na místní úrovni. Zástupci výborů, místní koordinátoři, odborníci a zástupci služeb v ní budou diskutovat o realizaci protidrogové politiky na místní úrovni, o současných problémech a řešeních.

Více najdete po skončení konference na: www.drogy-info.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…