Koprodukční filmy ČT na 67. ročníku MFF Cannes

13.05.2014 21:27

Na filmovém trhu Marché du Film bude česká kinematografie opět zastoupena v česko-slovenském pavilonu, který České filmové centrum sdílí se Slovenským filmovým ústavem.

Koprodukční filmy ČT na 67. ročníku MFF Cannes
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Pavilon se nachází v prestižní části trhu Village International pod číslem 133 a slouží jako prostor pro prezentaci českého filmu, filmových novinek, možností koprodukce s českými producenty a servisu poskytovaného zahraničním štábům, a zároveň jako zázemí pro české producenty, kteří se v jeho prostorách setkávají se zahraničními profesionály. Partnery pavilonu jsou Barrandov Studio a Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Po dlouhých 16 letech bude mít český celovečerní film na MFF Cannes svého zástupce. (Naposledy byl v roce 1998 do programu festivalu v Cannes zařazen film Postel Oskara Reifa v sekci Semaine de la Critique). Film Cesta ven scenáristy a režiséra Petra Václava bude uveden v rámci prestižní přehlídky nezávislých filmů ACID, která představuje pouhých 9 titulů, jež každým rokem vybírá L'ACID (Asociace nezávislého filmu a jeho distribuce) z několika stovek filmů z celého světa. Petr Václav, držitel Stříbrného Leoparda z MFF v Locarno 1996 (Marian) a režisér nejlepšího českého filmu 2001 oceněného Zlatým Ledňáčkem (Paralelní světy), natočil po delším působení ve Francii film ve svém rodném jazyce a zároveň se 18 let po premiéře svého úspěšného dramatu Marian opět tematicky vrací mezi Romy.

Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě,  v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela zejména pro Romy jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací.  Cesta ven se natáčela výhradně v reálném prostředí převážně na Ostravsku a do hlavních rolí byli obsazeni neherci, což filmu dodává autentickou atmosféru a nezpochybnitelnou vypovídací hodnotu. Za kamerou stál Štěpán Kučera.

Film Cesta ven vznikl v produkční společnosti Moloko film, byl podpořen Státním fondem pro podporu a rozvoj České kinematografie, francouzským Centre National du Cinéma – Aide aux cinémas du Monde, koproducenty jsou francouzská společnost Cinéma Defacto a Česká televize. Do českých kin bude uveden 29. května distribuční společností Aerofilms.

Dalším českým filmem, který se v Cannes objeví, je Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, který vznikl v produkční společnosti Negativ a byl podpořen Státním fondem kinematografie. Projekci na filmovém trhu v Cannes organizuje italská společnost Intramovies, která je jeho mezinárodním sales agentem.

Film se odehrává v osmdesátých letech minulého století v Československu. Mladičká sprinterka Anna se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka a trenér doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry a začnou jí, bez jejího vědomí, podávat anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž první zdravotní problémy. Anna se o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně.

České filmové centrum připravilo pro letošní Cannes speciální projekci ukázek z filmů, které jsou v současnosti ve fázi postprodukce. Projekce je určena hlavně zástupcům mezinárodních festivalů a sales agentům.

Film Díra je režisérským debutem Miroslava Krobota. V malé vesnici kdesi v Jeseníkách se odehrává příběh hospodské Maruny, která se pokouší najít partnera mezi místními muži. Děj se odehrává v současnosti, v autentickém vesnickém prostředí, které se nezadržitelně vylidňuje a pro naše hrdiny se tím vše komplikuje. Maruna skutečného životního partnera nenajde, ale na konci filmu se stane matkou, což může být vnímáno jako šťastný konec.

Celovečerní debut My2  Slobodanky Radun podle scénáře napsaného společně s Radkou Denemarkovou, lovestory pro 21. století, je příběhem ztracené dívky, homosexuálního kadeřníka a jejich snahy uniknout pasti vlastní touhy někomu patřit. Jejich osvobozující přátelství se postupně mění v téměř milostný vztah, který sice nemůže dojít fyzického naplnění, přesto je intenzivní.

Místa Radima Špačka  - drama o lásce, ztrátě a pomstě. Dvěma devatenáctiletým klukům, Adamovi a Markovi, je jejich rodiště těsné, zároveň však moc nevědí, co by se svými životy měli udělat. Do jejich světa vstoupí dcera místního prominenta Anna, vnese do něj tajemství, napětí a touhu. Postupně se před nimi odhalí temné proudy, které existují pod nudně usedlým povrchem města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…