Korupce neprospívá česko-německému obchodu

04.12.2014 7:33

53. místo v celosvětovém žebříčku vnímání korupce ve veřejném sektoru, který vydává mezinárodní organizace Transparency International (TI), hodnotí Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) i nadále jako špatný signál pro současné i potenciální německé investory.

Korupce neprospívá česko-německému obchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zlepšení o čtyři příčky oproti loňsku je sice krok správným směrem, avšak ve srovnání s 31 evropskými zeměmi obsadilo Česko opět až 25. místo. Vysoká míra korupce v českém prostředí je negativně hodnocena i v průzkumech ČNOPK mezi členskými a dalšími německými firmami.

I když je boj proti korupci jedním z hlavních bodů každé vlády, nepodařilo se zatím žádné z nich najít účinné řešení.

„Firmy podílející se na česko-německém obchodu si u ČNOPK často stěžují na neprůhledné zadávání veřejných zakázek a označují korupci za jednu z největších překážek při investování. Boj proti korupci je prioritou každé české vlády, ale stále se nic neděje,“ říká Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK.

Iniciativy se proto chopily samotné firmy usilující o kultivaci podnikatelského prostředí v České republice, které se sdružují v Koalici pro transparentní podnikání. Tuto koalici aktivně podporuje i ČNOPK, jež se v Česku dlouhodobě zasazuje o zlepšení rámcových podmínek pro podnikání.

„Vyzýváme firmy, aby se staly členy této koalice a vyslaly tak jednoznačný signál férovosti. Ale i politika musí konečně najít účinné kontrolní mechanismy. Pouze tak může ekonomika prosperovat i v budoucnu,“ dodává Bauer.

Koalice pro transparentní podnikání vznikla v roce 2011 a v současné době má 41 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…