Kosmická kostka z Fakulty elektrotechnické ČVUT je technologický unikát

15.09.2014 14:41

Na katedře měření Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze vzniká v rámci projektu CzechTechSat unikátní vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření.

Kosmická kostka z Fakulty elektrotechnické ČVUT je technologický unikát
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Projekt CzechTechSat vznikl v roce 2011 jako tuzemská varianta studentského satelitu formátu CubeSat – malého satelitu (pikosatelitu) o rozměrech 10 x 10 x 11 cm a hmotnosti 1 kilogram. V rámci výukového programu Letecké a kosmické systémy sestavují studenti ČVUT vlastní družici, která má integrovaný zálohovaný palubní počítač s barevnou kamerou, desku aktivní stabilizace a navigace a speciální napájecí zdroj založený na nejmodernějších součástkách, dobíjený pomocí solárních panelů umístěných po obvodu zařízení.

Oproti zahraničním variantám má český pikosatelit mimořádně propracovanou ochranu jednotlivých součástek proti kosmickému záření – radiaci. Právě toto řešení se těšilo mimořádnému ohlasu na letošním 11. ročníku prestižní konference vývojářů CubeSat v Kalifornii.

Před vypuštěním do vesmíru, které by mělo proběhnout v horizontu jednoho roku, musí být CzechTechSat testován ve stratosféře. První dva kontrolní lety, na nichž se testuje zejména funkčnost komunikačního zařízení, již byly úspěšně provedeny.

K samotnému vypuštění do vesmíru dodává vedoucí projektu Ing. Jaroslav Laifr z Fakulty elektrotechnické ČVUT: “Postavit samotný satelit byla jedna část práce. Nyní se zaměřujeme na možnost vypustit zařízení do vesmíru, což je zejména finančně daleko náročnější než samotná konstrukce. I přesto, že Česká republika nemá v současnosti jiné pracoviště, které by dokázalo od základu vlastní družici postavit, nemá zatím naše univerzita v nákladech na start žádnou stání podporu.“

Podrobné informace naleznete na stránkách http://www.czechtechsat.cz a na https://www.youtube.com/channel/UCo95z5qIi9Lp7VB9cwlPn8A

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …