Kotvrdovický Orel nakoupil plyn a elektřinu na komoditní burze, za ušetřené peníze může postavit dětské hřiště

16.06.2016 11:41

Sportovní organizace Orel jednota Kotvrdovice (Jihomoravský kraj, okres Blansko) letos nakoupila energie na dva následující roky na Českomoravské komoditní burze Kladno. Kotvrdovický Orel vlastní „orlovnu“, tedy tělocvičnu, a důvodem nákupu bylo zajistit si levnější elektřinu a plyn pro její provoz.

Kotvrdovický Orel nakoupil plyn a elektřinu na komoditní burze, za ušetřené peníze může postavit dětské hřiště
Foto: Orel jednota Kotvrdovice
Popisek: starosta kotvrdovického Orla Jindřich Kocour

„Ročně spotřebujeme něco přes 12 megawatthodin (MWh) elektřiny a 73 MWh zemního plynu a za komoditu dosud platíme 90 tisíc korun ročně. Na burzu je to malé množství, to bychom zde samostatně nakoupit nemohli. Ale burzovní makléř nás spojil s dalšími odběrateli a společně jsme začátkem května nakoupili za ceny, kterých bychom sami mimo burzu nedosáhli. Díky tomu se nám sníží náklady na energie o 50 tisíc korun, tedy na méně než polovinu. V příštích dvou letech tak ušetříme 100 tisíc korun,“ uvedl starosta kotvrdovického Orla Jindřich Kocour.

Kotvrdovičtí už nyní zvažují, na co uspořené prostředky použít. „Chceme postavit  dětské hřiště. Před námi je také větší investice do rekonstrukce fasády orlovny. Dokážu si ale představit i menší investici do interiéru orlovny, kde se odehrává většina společenských akcí obce, každoroční hasičské a orelské bály, Masopust, karneval, oslava ke dni matek, vánoční besídky, divadelní představení a samozřejmě turnaje ve stolním tenisu a nohejbalu. Těchto akcí se během roku účastní až polovina z 900 obyvatel obce,“ uvažuje orelský starosta.

Jindřich Kocour je přesvědčen, že společný nákup energií na burze je pro organizaci typu Orla dobrým řešením a chce tuto zkušenost předat dál. „Neznám jinou sportovní organizaci naší velikosti, která by takto postupovala. Myslím, že jsme průkopníci. K myšlence nakoupit energie přímo na burze nás přivedla obecně prospěšná společnost Organizačně správní institut, která pořádala v naší orlovně seminář o společném nákupu na burze pro starosty okolních obcí. Kotvrdovice i další obce se do tohoto nákupu zapojily a ušetřily,“ doplnil Jindřich Kocour s tím, že z hlediska odběru energií není rozdíl mezi sdružením obcí a organizací typu Orla. Ten má v republice 250 jednot se 17 tisíci členy. „Rozhodně tuto zkušenost předám dál na ekonomicko-hospodářskou radu Ústředí Orla. Potřebné know-how máme, můžeme poradit i zajistit kontakt s burzovním makléřem nebo pomoci s organizací, není to nic složitého,“ říká Kocour, který je rovněž členem Ústřední rady Orla ČR za Krekovu župu, do níž patří i Jednota Kotvrdovice.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…