Kraj Vysočina: Dvacítka termokamer v nemocnicích a domovech pro seniory ohlídá tělesnou teplotu

17.07.2020 22:11

Celkem dvacet kompletů termokamer měřících automaticky teplotu lidského těla vč. nového hardwaru začne využívat všech pět krajských nemocnic na Vysočině a pět vybraných krajských domovů pro seniory.

Kraj Vysočina: Dvacítka termokamer v nemocnicích a domovech pro seniory ohlídá tělesnou teplotu
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Kompletní montáž bude tento týden dokončena v sociálních pobytových zařízeních, nemocnice umístění a správné nastavení kamer řeší. „Například v jihlavské nemocnici už si mohou pacienti kamer všimnout na urgentním příjmu a na příjmu pacientů u centrálního vstupu. V případě krajských nemocnic bude instalováno 15 měřících setů, do domovů pro seniory nainstalujeme pětici snímačů,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný s tím, že kamery byly dodány ministerstvem zdravotnictví a počítače včetně příslušenství zakoupil Kraj Vysočina.

Termokamery, které využívají zařízení na Vysočině, měří lidskou teplotu ve vnitřních prostorech. Ideálním místem pro jejich umístění jsou recepce a vstupní koridory. „Kamera je schopna bezkontaktně na několik metrů změřit s přesností domácích teploměrů aktuální teplotu lidského těla a údaj okamžitě přenáší do PC, který vyhodnocuje jeho parametry. Při zvýšené teplotě program vydává zvolený signál a upozorňuje obsluhu na odchylku od nastavení. Díky širokému záběru snímání je kamera schopna vyhodnocovat teplotu více osob v jeden čas,“ dodává Vladimír Novotný.

Zásadní pro správné měření teploty je umístění kamery. „V případě domovů pro seniory jsme upustili od umístění kamer na mobilní stojany, kamery budou stacionární, napevno nainstalované u stropů vstupních hal, tak aby se zabránilo možnému nechtěnému poškození nebo úrazům. Například krajský domov pro seniory ve Velkém Meziříčí přišel s nápadem namluvení krátké hlášky nebo informace, která automaticky upozorní procházející osobu na naměření vyšší teploty. Vyřešilo by to alespoň částečně nutnost stálého monitoringu zjištěných údajů,“ popsal praktickou zkušenost náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk.

Krajská zařízení využívající pro kontrolu tělesné teploty osob termokamery: Nemocnice Jihlava, Nemocnice Třebíč, Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Pelhřimov, Nemocnice Nové Město na Moravě, Domov pro seniory Havlíčkův Brod, pracoviště Husova, Domov pro seniory Velké Meziříčí, Domov pro seniory Třebíč, Koutkova-Kubešova, a Domov pro seniory Třebíč, Manželů Curieových, Domov důchodců Proseč u Pošné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…