Kraj Vysočina: Gastroakademie úspěšně propojuje teorii s praxí

08.10.2018 9:20

Možnost zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastronomických oborech, využít potenciál kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací, zlepšit spolupráci mezi školami a jejich zřizovatelem a pomoci k tomu, aby absolventi zejména oboru kuchař-číšník zůstávali i po vyučení v oboru...

Kraj Vysočina: Gastroakademie úspěšně propojuje teorii s praxí
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Tyto smělé cíle si klade projekt Gastroakademie Kraje Vysočina. „Jeho počátky se datují do roku 2015, kdy začala první jednání s restauracemi. V současné době, kdy jsme zahájili už 3. ročník, je do projektu zapojeno šest restaurací z celého Kraje Vysočina,“ upřesnila Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

Každá z restaurací nabízí žákům kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se restaurace zaměřuje, co ji charakterizuje. Žákyně a žáci se tak mohou seznámit se zpracování sladkovodních ryb, zvěřiny a drůbeže, přípravy polévek a netradičních příloh nebo nahlédnout do specifik jihoamerické kuchyně. Velkou přidanou hodnotou je možnost během jednoho školního roku poznat práci ve čtyřech až šesti různých restauracích.

V letošním školním roce se do Gastroakademie zapojily tyto restaurace:

Tři Knížata Jihlava
Kaskáda Ledeč nad Sázavou
Radniční restaurace Jihlava
Jelínkova Vila Velké Meziříčí
Buena Vista Jihlava
Hotel Slávie Pelhřimov
Praktické vyučování absolvují vždy vybraní žáci 2. a 3. ročníků z těchto škol zřizovaných Kraje Vysočina:

Hotelová školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava
Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.

„Kraj Vysočina každoročně pořizuje pro každého žáka Gastroakademie oblečení a náčiní, účastníkům projektu přispívá na ubytování a cestovné v případě, že místo praxe je odlišné od místa bydliště,“ doplňuje radní Jana Fialová. Dalšími aktivitami projektu je pak vzdělávaní pedagogických pracovníků, společné vzdělávání žáků, pedagogů a kuchařů z restaurací, opět s cílem společně se dozvědět a v praxi si vyzkoušet například nové techniky vaření.

Vyvrcholením projektu je účast žáků v celostátních i mezinárodních kuchařských soutěžích, tak jak se to povedlo několika účastníkům Gastroakademie, kteří se zúčastnili letošního finále soutěže Kulinářské umění Young Chef 2018. Jde o soutěž pro mladé talentované studenty, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii. Soutěže se zúčastnilo 30 žáků, čerstvých absolventů ze 17 škol v Česku, a zástupci Vysočiny mohli prožít vaření pod bedlivým dohledem špičkových českých kuchařů v roli porotců.  Ve finálovém večeru vařilo dvanáct nejlepších, z toho tři mladí kuchaři byli právě z Vysočiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…