Kraj Vysočina: Péče o sluch seniorů v pobytových sociálních službách na Vysočině

20.10.2020 18:44

Senioři s poruchami sluchu z určených pobytových sociálních služeb v Kraji Vysočina jsou už od roku 2019 zapojeni do projektu Technologické agentury České republiky v rámci Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA. Technologická agentura podpořila na Vysočině projekt s názvem Nové přístupy, metody a technologie v oblasti diagnostiky a korekce sluchových vad u seniorů v pobytových zařízeních sociálních služeb, zkráceně nazývaný Projekt Sluch.

Kraj Vysočina: Péče o sluch seniorů v pobytových sociálních službách na Vysočině
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Hlavním příjemcem projektu je Vysoká škola polytechnická Jihlava a externím aplikačním garantem Kraj Vysočina. Dalšími účastníky jsou tři zařízení pobytových sociálních služeb, ze kterých se vybírali vhodní adepti pro vyšetření sluchu a jejich následnou korekci. Jedná se o tyto organizace: Domov Jeřabina Pelhřimov, Domov pro seniory Jihlava – Lesnov a Ústav sociální péče Nové Syrovice, který od začátku letošního roku změnil svůj název na Domov Nové Syrovice.

Od začátku projektu zaměstnanci uvedených organizací učí seniory používat diagnostikovaná sluchadla a správně o ně pečovat. Současně byl realizován úvodní seminář k problematice sluchových vad u seniorů, na kterém byli zaměstnanci seznámeni s projektem i jednotlivými kroky projektu. Jedním z prvních bylo vyšetření vybraných seniorů na specializované foniatrické klinice v Praze.

„Některé aktivity musely být z důvodu neutěšené epidemiologické situace přesunuty, ale věříme, že se celý projekt stihne úspěšně dokončit. Důležité pro všechny účastníky projektu je, že většina seniorů je spokojená s využíváním sluchadel a sami pozorují zlepšení jejich sluchu,“ říká Táňa Křížová z krajského odboru sociálních věcí.

V současné době probíhají intenzivní práce na tvorbě specializované metodiky individuálního plánování péče u seniorů se sluchovými vadami. Za tím účelem proběhlo několik setkání pracovního týmu a metodika tak brzo spatří světlo světa. Současně probíhají práce na tvorbě aplikace na měření sluchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…