Kraj má nový Moravskoslezský pakt zaměstnanosti

03.12.2015 9:16

Spolupráce Moravskoslezského kraje, Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje a Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje vede k prosperitě regionu a bude se dále rozvíjet.

Kraj má nový Moravskoslezský pakt zaměstnanosti
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Shodli se na tom představitelé těchto tří subjektů na společném zasedání, jež mělo za cíl vyhodnotit a aktualizovat společný dokument Memorandum o spolupráci. V úterý 1. prosince 2015 zároveň společně s představiteli Svazu průmyslu a dopravy ČR, Úřadu práce ČR, Regionální rady odborových svazů ČMKOS Moravskoslezského kraje podepsali novou Dohodu o partnerství – Moravskoslezského paktu zaměstnanosti na léta 2016 - 2023.

Tato dohoda navazuje na dohodu o partnerství z roku 2011, jejíž platnost letos končí. Zahrnuje změny, které vycházejí z více než 4,5letého fungování Moravskoslezského paktu zaměstnanosti jako pilotního teritoriálního paktu zaměstnanosti v České republice.

„Během této doby se stal respektovaným lídrem v České republice, přenášející know-how do dalších krajů. V současnosti existují pakty zaměstnanosti ve většině krajů Česka. Moravskoslezský pakt zaměstnanosti přispívá k pozitivnímu vnímání Moravskoslezského kraje i České republiky a byl oceněn jako příklad dobré praxe v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a v Evropské unii,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti je smluvně uzavřené partnerství k propojení politik a strategických aktivit v oblasti trhu práce a zaměstnanosti s rozvojem ekonomiky a konkurenceschopnosti Moravskoslezského kraje. Je strategickou a odbornou komunikační platformou pro partnerskou spolupráci všech významných organizací v oblastech zaměstnanosti a vzdělávání v Moravskoslezském kraji. Ve spolupráci s regionálními partnery například připravil strategické projekty, které jsou zahrnuty do Strategie rozvoje kraje, Integrované teritoriální investice (ITI), a Regionálního akčního plánu Moravskoslezského kraje.

„Například současná verze Regionálního akčního plánu představuje zodpovědně připravený dokument, který odráží priority a potřeby našeho kraje, a bude tak pro řídící orgány významným podkladem pro přípravu a zacílení výzev na aktivity, které je nezbytné v našem kraji podpořit, ať už z evropských či národních zdrojů. Věříme, že znalost potřeb regionu nám pomůže při dalším vyjednávání s ministerstvy o přísunu evropských peněz, případně i národních do našeho kraje. Snažíme se vyjednat našemu regionu takové podmínky pro čerpání evropských peněz a národních zdrojů, aby většina potřebných a zajímavých záměrů regionu mohla být v budoucnu finančně uspokojena. A to i přesto, že víme, že peněz bude mnohem méně“, konstatoval hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák s tím, že zástupci kraje, měst a obcí, akademické sféry, podnikatelského a neziskového sektoru se shodli na potřebách a aktivitách v oblastech dopravy, životního prostředí, sociálních a zdravotních služeb, vzdělávání, podpory výzkumu, inovací a podnikání či kultury za téměř 100 miliard korun.

Moravskoslezský kraj podporuje činnost MSPaktu od jeho vzniku i formou neinvestiční dotace. „Přestože zaměstnanost, respektive řešení nezaměstnanosti, není v přímé gesci Moravskoslezského kraje, jsme si vědomi, že rozvoj partnerství v rámci teritoriálních paktů zaměstnanosti může výrazně přispět k ekonomickému rozvoji regionu. Proto jsme dnešním podpisem dohody o partnerství na sebe vzali závazek jeho podpory. Stejně tak očekáváme jeho podporu od partnerských ministerstev a dalších institucí, neboť jsme přesvědčeni, že systémové zavedení paktů zaměstnanosti v krajích přinese užitek také jim,“ řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Podpora zaměstnanosti prostřednictvím MSPaktu je jedním z jedenácti bodů Memoranda o spolupráci z roku 2013, které podepsal Moravskoslezský kraj společně se Sdružením pro rozvoj MSK a Krajskou hospodářskou komorou MSK. Signatáři se na společném zasedání shodli, že závazky, ke kterým se v memorandu přihlásili, mají konkrétní výsledky.

„Důkazem je například příprava koncepce strategie dokončení hospodářské restrukturalizace kraje, na které se všichni tři signatáři společně s vládním zmocněncem Jiřím Ciencialou podíleli. Řada zcela konkrétních pozitivních efektů směrem k rozvoji kraje byla společnými silami dosažena například v oblasti zlepšování investičního a podnikatelského prostředí, v pokračujícím rozvoji dopravní infrastruktury, logistiky a dopravních systémů i zlepšení pozitivního vnímání kraje,“ uvedl ředitel Sdružení pro rozvoj MSK Radúz Mácha. Kraj, komora a sdružení rovněž společně řeší problematiku energetického a surovinového zabezpečení, nakládání s odpady, revitalizační projekty, problematiku brownfields i zlepšování životního prostředí, především ovzduší. Stejně je tomu v otázkách vědy, výzkumu, inovací a odborného i učňovského školství či při čerpání finančních prostředků z evropských fondů a při tvorbě strategických dokumentů.

„Dnes mohu říci, že spoluprací všech tří partnerů se naplňování memoranda v jednotlivých oblastech postupně daří a výstupy jsou patrné jak ve Strategii kraje, tak v opatřeních Rady hospodářské a sociální dohody a stejně tak i v navrhované Strategii restrukturalizace regionu,“ řekl předseda Krajské hospodářské komory MSK Jan Březina.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…