Kraj patří mezi nejlepší při zadávání veřejných zakázek, zjistili ekonomové z Univerzity Karlovy

23.09.2016 11:50

Jak hospodárně a férově udělují kraje veřejné zakázky? Vysvědčení českým krajům vystavili ekonomové z Univerzity Karlovy v Praze.

Kraj patří mezi nejlepší při zadávání veřejných zakázek, zjistili ekonomové z Univerzity Karlovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Na webu zindex.cz poměřují všechny krajské zakázky za poslední tři roky. V hodnocení zkoumajícím velikost konkurence, porušení zákona nebo množství zakázek, zvítězil těsně Jihočeský kraj. Pardubický kraj obsadil dělené třetí místo a navíc byl označen jako „dobrý zadavatel“. V hodnocení navíc vynikl nízkým podílem uzavřených soutěží.

„Rada kraje schválila vzorové zadávací dokumentace a smlouvy o dílo na stavební práce, které jsou stručné, výstižné a pro případné zájemce o veřejnou zakázku srozumitelné a v průběhu soutěže se pak žádosti o dodatečné informace vyskytují zcela výjimečně. Pardubický kraj pak nemusí přistupovat k rušení zahájených výběrových řízení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Dnes se každý úřad prohlašuje za nejtransparentnější na světě. Náš žebříček s pomocí tvrdých čísel ukazuje, jak jsou na tom doopravdy,“ popisuje Jiří Skuhrovec, spoluautor hodnocení. Akademici již v minulosti porovnali například ministerstva, nemocnice nebo státní podniky. Jejich ambicí je zasít mezi zadavatele trochu zdravé soutěživosti, a zároveň informovat veřejnost, jak dobře úřady hospodaří. Že samotné dodržování zákona k hospodárnosti nestačí, potvrzuje i vedoucí investičního odboru Pardubického kraje Michal Votřel: „Snažíme se o maximální konkurenci a otevřenost soutěží jednoduše proto, že tak šetříme veřejné peníze.“. Zvláštní ocenění si pak vysloužil Ústecký kraj, který v průběhu hodnoceného období jako jediný otevřeně vysoutěžil desítku zakázek na dopravní obslužnost.

Hodnoceno bylo období 2013 – 2015. Úplné hodnocení lze nalézt na webu zindex.cz. Metodika hodnocení je detailně popsaná na wiki.zindex.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec