Kraj podpoří vědce při boji s následky sucha

29.01.2016 8:05

Pokračovat v započatém projektu při boji s následky sucha chce Jihomoravský kraj. Na jednání ve čtvrtek 28. ledna 2016 o tom rozhodli radní, kteří schválili uzavření Smlouvy o spolupráci při řešení výzkumného projektu „Komplexní přístup pro monitorování a zmírnění dopadů sucha v regionu jižní Moravy“ mezi Jihomoravským krajem a Ústavem výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Kraj podpoří vědce při boji s následky sucha
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„Jde o pokračování společných aktivit z loňského roku, nyní s finanční spoluúčastí 50 tisíc korun. Cílem projektu je provozovat aktuální monitoring sucha na území kraje a identifikovat konkrétní lokalitu vhodnou pro realizaci opatření ke zlepšení jejich ekosystémových produkčních i mimoprodukčních funkcí a tato opatření navrhnout,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Konkrétně půjde o tyto aktivity:

- Průběžně (týdně) monitorovat okresy Jihomoravského kraje z pohledu půdní vrstvy 0–40 cm;  40–100 cm a celého půdního profilu 0–100 cm.

- Vytvářet a publikovat předpovědi sucha pro Jihomoravský kraj.

- Sledovat suché epizody na území Jihomoravského kraje a posoudit jejich ekonomické dopady na polní produkci.

- Ve spolupráci s týmem zpracovatele dokumentu „Generel vodního hospodářství ČR“ (z pohledu povodní, eroze, drah soustředěného odtoku, kritických bodů, sucha a vysýchavých půd) identifikovat pilotní oblast na území Jihomoravského kraje a navrhnout adaptační opatření.

- Pracovat na podkladech pro legislativní doporučení týkajících se sucha a adaptace na hydrometeorologické extrémy.

„Sucho na jižní Moravě, zejména v okresech Znojmo, Břeclav a Hodonín, patří k extrémním situacím s vážnými environmentálními i ekonomickými a sociálními důsledky v České republice. Tento fenomén na jižní Moravě negativně ovlivňuje celou řadu ekosystémových funkcí od zemědělské a lesní produkce přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch. Rok 2015 byl z hlediska sucha v ČR extrémní – uvádí se, že škody způsobené zemědělským suchem dosáhnou 4 miliard korun,“ doplnil hejtman Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…