Kraj připravuje opatření na ochranu mostu v Šemnici

25.07.2015 13:54

Karlovarský kraj se snaží najít způsob, jak zastavit kamiony, které vjíždí na nedávno opravený provizorní most v Šemnici, zachytávají o jeho konstrukci a ničí ho. Jen od začátku června nerespektovalo zákazové značky asi dvacet řidičů.

Kraj připravuje opatření na ochranu mostu v Šemnici
Foto: Archiv
Popisek: Karlovarský zastupitel za ČSSD Jakub Pánik

Těžká nákladní auta si tudy po úzkém mostě a silnici s omezenou tonáží zkracují cestu.

Několik možných slibných řešení přinesla schůzka náměstka hejtmana Jakuba Pánika s dopravní policií, starostou Šemnice, projektanty, Krajskou správou a údržbou silnic Karlovarského kraje, odbornými úředníky a šemnickými obyvateli, kterým kamiony také ničí majetek. „Nezodpovědní řidiči naprosto hrubým způsobem porušují dopravní předpisy. Pokud se nepodaří most ochránit, jeho stav se dál bude zhoršovat a budeme nuceni ho třeba už v příštím roce z bezpečnostních důvodů zavřít. To by byla pro obec a její obyvatele obrovská komplikace,“ varoval Jakub Pánik.

Jako zřejmě nejúčinnější a jediné možné řešení náměstek hejtmana navrhl, aby silnici III. třídy od kraje převzala dočasně do svého majetku obec Šemnice. Silnice by pak mohla přejít do režimu místní komunikace a křižovatku na příjezdové trase k mostu by bylo možné upravit tak, aby se v ní tahače s nákladem prakticky nevytočily a nemohly dál. Projektant se spolu s Krajskou správou a údržbou silnic Karlovarského kraje pokusí připravit konkrétní návrh zúžení poloměru zatáčky. Policie i starosta Šemnice Vladislav Tůma naznačili, že by se tomuto řešení nebránili. Šlo by o dočasnou variantu pro příští tři až čtyři roky, než Karlovarský kraj připraví stavbu nového mostu. Překážkou je stávající územní plán obce. Nový bude hotov v březnu příštího roku.

Karlovarský kraj také dopisem osloví společnost Karlovarské minerální vody, aby na zákaz zkracování cesty přes šemnický most upozornila své smluvní dopravce mířící do stáčírny v Kyselce. Zároveň kraj zajistí, aby se informace o zákazu a neprůjezdné trase pro kamiony dostala do aktualizovaných GPS navigací. Totéž upozornění se objeví i na návěsti před sjezdem z ostrovské silnice I/13 na Bor.

Jiná schůdná řešení neexistují. Náměstek hejtmana na schůzce apeloval na policii, aby kontrolovala provoz v Šemnici častěji a aktivněji. „Když tu budou policisté hlídkovat následující dva až tři měsíce osm hodin denně, věřím, že dokážeme ničení mostu aspoň částečně zabránit,“ navrhoval Jakub Pánik. To ale zástupce dopravního inspektorátu odmítl. Podle něho policie nemá dostatek sil, hlídkování se věnuje průběžně dostatečně a navíc záchyt kamionů je údajně jen minimální. „Je přece úplně jedno, kolik kamionů tudy projede. Poškozují krajský i soukromý majetek. O důslednější dohled proto požádáme písemně přímo krajského policejního ředitele,“ uvedl Jakub Pánik. Kraj také předá policii z nainstalované fotopasti informaci, ve které době porušují řidiči zákaz nejčastěji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…