Kraj s pomocí evropských peněz opraví silnice, průtahy a postaví mosty. Rada dala projektům zelenou

01.10.2016 18:48

Celkem šest investičních záměrů na stavební akce spolufinancované z Integrovaného regionálního operačního programu na svém zasedání (30. září) odsouhlasili radní Jihomoravského kraje.

Kraj s pomocí evropských peněz opraví silnice, průtahy a postaví mosty. Rada dala projektům zelenou
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Za přibližně 350 milionů korun se tak dočkají rekonstrukce průtahu například v Jedovnicích, Jamolicích nebo části Kyjova. Dělníci také opraví most v Rájci – Jestřebí a most mezi Adamovem a Bílovicemi zbourají a postaví místo něj nový. Největší schválenou akcí je rekonstrukce silnice II/379 mezi Tišnovem a Drásovem, kde silničáři opraví i část průtahu městysem. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje teď bude moct začít s výběrem zhotovitelů. Projekty by měly být dokončeny mezi červnem a srpnem roku 2018.

„Jihomoravský kraj dokazuje, že je připraven efektivně čerpat dotace na opravy silnic II. a III. tříd. Registrujeme projekty do první výzvy Integrovaného regionálního operačního programu a první akce, spolufinancované z nového programového období, už dokonce běží, například rekonstrukce silnice mezi Podivínem a Lednicí. Využití evropských zdrojů je o to důležitější, že ministr dopravy Dan Ťok avizoval, že příští rok nepřispěje stát na krajské silnice ani korunu,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

„Nejnáročnější akci představuje rekonstrukce silnice II/379 mezi městem Tišnov a městysem Drásov a části průtahu Drásovem. Součástí stavby je i rekonstrukce mostu, výstavba opěrných zdí a zpevnění břehů potoka Lubě, vyvolané přeložky inženýrských sítí a rekonstrukce odvodnění,“ shrnul náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák.

Projekty, které dnes dostaly zelenou, zahrnují celkem šest akcí. „Prvním je rekonstrukce silnic II/373 a II/379 v průtahu městysem Jedovnice. V rámci stavby silničáři opraví i úsek silnice II/379 mezi Jedovnicemi a Kotvrdovicemi,“ přiblížil Hanák s tím, že celková délka rekonstruovaných komunikací je 2,5 kilometru.

„Předmětem další veřejné zakázky je rekonstrukce mostu, který převádí silnici II/377 přes železniční trať Brno – Česká Třebová na území města Rájec Jestřebí. Součástí oprav budou i navazující silnice a okružní křižovatka, přičemž délka řešeného úseku je přibližně 641 metrů,“ popsal Hanák další schválený projekt.

Opravy průtahu se dočkají i v Jamolicích. „Stavba zahrne i demolici stávajícího a výstavbu nového mostu a rámového propustku. Celkem zde opravíme přes 1,3 kilometru silnice,“ konstatoval Hanák.

Další starý most dělníci zbourají a postaví místo něj nový na silnici II/374 mezi Adamovem a Bílovicemi. Součástí stavby jsou přeložky inženýrských sítí, úprava napojení sjezdů, směrová přeložka potoka, vybudování nových propustků a dopravní značení.

Rekonstrukce průtahu se bude také týkat investiční akce II/432 Kyjov – Milotice – Ratíškovice. Dělníci opraví silnici II/432 v části průtahu městek Kyjov na ulici Havlíčkova a v extravilánu mezi Kyjovem a Miloticemi a Ratíškovicemi. „Na úseku Kyjov - Milotice bude provedena rekonstrukce a zesílení asfaltových vrstev, včetně lokálních sanací konstrukce vozovky, na úseku Milotice - Ratíškovice bude provedena recyklace za studena a následná pokládka asfaltových vrstev, se zachováním šířkového uspořádání silnice,“ popsal Hanák. Celková délka opravených úseků přesáhne 7 kilometrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…