Kraje se představily na veletrhu Regiontour 2016

16.01.2016 9:08

Kraje se představily na veletrhu REGIONTOUR 2016, který začal na brněnském výstavišti ve čtvrtek 14. ledna a trvá až do neděle 17. ledna 2016.

Kraje se představily na veletrhu Regiontour 2016
Foto: akcr.cz
Popisek: Asociace krajů ČR

Veletrh REGIONTOUR je nosným projektem na podporu domácího cestovního ruchu v České republice. Účastní se jej klíčové subjekty a osoby s rozhodovacími pravomocemi v cestovním ruchu ČR a jednotlivých regionů.

Zahájení veletrhu se zúčastnil předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek, předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch či náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
„Jsem rád, že po 15 letech existence krajů uvidíme prezentace, které povzbudí k návštěvě. Věřím, že se domácí turistika stane mnohem více vyhledávanou, protože se u nás budou zahraniční turisté cítit bezpečně,“ řekl hejtman Michal Hašek. „Využívám této příležitosti, abych vyzval příznivce motorismu, aby ode dneška nakupovali vstupenky na srpnovou Grand Prix České republiky, kterou se podařilo zachránit a v příštích pěti letech se pojede na Masarykově okruhu,“ uvedl předseda AKČR Hašek.

Kraje se představily na  veletrhu REGIONTOUR 2016

Kraje, které představily své možnosti a potenciál v oblasti turistického ruchu přistoupily ke své prezentaci tradičně s dávkou kreativity.

Jižní Morava patří k turisticky nejatraktivnějším regionům naší země i evropského kontinentu. V těsném sousedství jsou zde hned čtyři památky UNESCO (kulturní krajina Lednicko-valtického areálu, funkcionalistická vila Tugendhat v Brně, slovácký verbuňk a Jízda králů jako dva klenoty nehmotného kulturního dědictví) a dvě biosférické rezervace UNESCO (Bílé Karpaty a Dolní Morava), jejichž význam je srovnatelný.

Zlínský kraj se na veletrhu představí pod značkou turistického regionu Východní Morava a  nabídne rozmanité spektrum zážitků a příležitostí k aktivní dovolené.

Krajská prezentace bude těžit z bohaté nabídky lokalit a témat kulturního turismu. Zde budou osu nabídky tvořit vyhledávaná místa jako hrad Buchlov, zámky v Buchlovicích, Vizovicích, Lešné, ale také Arcibiskupský zámek v Kroměříži, poutní místa Velehrad a Svatý Hostýn, patřící k tomu nejlepšímu, co lze na Moravě najít. Stranou nezůstanou ani památky z období Velkomoravské říše, například expozice Slováckého muzea či Archeoskanzen v Modré u Velehradu.

Jihočeský kraj letošní prezentací akcentoval především Projekt Jižní Čechy olympijské který odstartoval již 1. ledna 2016 a navazuje na předchozí krajské projekty Jižní Čechy aktivní a Jižní Čechy husitské. „Jako hrdý jihočeský patriot jsem rád, že jsme tuto akci vyfoukli Praze, Brnu, Ostravě nebo i Plzni a její hlavní část se odehraje v Lipně nad Vltavou a okolí přehrady," uvedl s úsměvem hejtman Jiří Zimola.

Současně Zimola zdůraznil, že kraj chce projekt rozprostřít po celých jižních Čechách. „Kladl jsem na to důraz již při jednáních s ČOV. Nejedná se nám totiž pouze o Lipensko, ale chceme, aby si toho duchu olympismu užili například i lidé na Jindřichohradecku, Strakonicku, Vimpersku či Písecku. Obyvatelé celých jižních Čech se mají opravdu na co těšit," upřesnil.

Cílem projektu je dát lidem okusit různé druhy olympijských sportů. Ale nejen těch letních, ale i zimních. „Proto s projektem Jižní Čechy olympijské budeme startovat již v zimě na jihočeských sjezdovkách i v bílých stopách," naznačil Zimola s tím, že závody, které se již tradičně v kraji organizují, se rovněž ponesou v duchu Jižních Čech olympijských, případně mohou přijít sami organizátoři s novými nápady.

 

Královéhradecký a Pardubický kraj lákají návštěvníky pod jednou značkou Východní Čechy Hejtmani Královéhradeckého a Pardubického kraje Lubomír Franc a Martin Netolický dnes slavnostně stvrdili Memorandum o spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Oba kraje se společně prezentovaly jako Východní Čechy.

„Prohlubující se spolupráce pomáhá mazat administrativní hranice, které na některých místech rozdělují kompaktní turistické oblasti. Turisty správní rozdělení příliš nezajímá a spíše jim komplikuje orientaci, což může cestovnímu ruchu škodit. Věřím, že společnou propagací si nebudeme se sousedním krajem navzájem konkurovat, ale naopak se dokážeme více zviditelnit v konkurenci domácích i zahraničních regionů,“ zhodnotil význam memoranda hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

„Výhod jednotné značky Východní Čechy je celá řada. Oba kraje ušetří při společné propagaci a vydávání turistických novin. Termín Východní Čechy je také zažitý mezi domácími turisty a mnohem srozumitelnější i pro zahraniční návštěvníky,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Napomoci tomu má společná propagace, zejména vůči zahraničním trhům, nebo lepší vzájemná koordinace projektů. Jedním z konkrétních výstupů je například společná prezentace na veletrzích a dalších propagačních akcích. Po brněnském veletrhu se letos budou oba kraje společně prezentovat také na veletrzích „Holiday World“ v Praze, „Infotour a cykloturistika“ v Hradci Králové a na „RegionPropag“ v Pardubicích. Prostor na nich dostanou všechny turistické oblasti obou krajů se svou stálou i aktuální nabídkou. Letošní rok bude například ve znamení vojenské historie.

Olomoucký kraj tentokrát oslovuje hlavně ty, kteří chtějí zažít něco neobvyklého, co jim nadlouho utkví v paměti. Věřím, že v našem regionu si vyberou všichni jeho návštěvníci,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Ve znamení nevšedních zážitků se ponese i samotná prezentace Olomouckého kraje. Od gastronomie, která bude zastoupená lihovinami z domašovské likérky a pivem z minipivovaru Chomout, přes dezerty ze zábřežské Levandulové kavárny až po neodmyslitelné olomoucké tvarůžky. Motorističtí příznivci si budou moct vyzkoušet formulový trenažér ze šternberského Ecce Homo parku. Zážitky klidnějšího rázu slibuje rýžování zlata v koutku zlatorudných mlýnů ze Zlatých Hor nebo hrátky s vědou olomoucké Pevnosti poznání. Ruční papírna z Velkých Losin předvede výrobu proslulého ručního papíru. O relaxaci návštěvníků se pak postarají zástupci lázeňských míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…