Kraje si přejí mít svého zástupce v Legislativní radě vlády

13.03.2015 7:30

Kraje potřebují mít svého zástupce v Legislativní radě vlády. Shodli se na tom členové Komise Rady Asociace krajů České republiky pro veřejnou správu a legislativu na svém dvoudenním jednání v Moravskoslezském kraji. Doporučili, aby se Rada Asociace krajů ČR s tímto požadavkem obrátila na předsedu vlády Bohuslava Sobotku.

Kraje si přejí mít svého zástupce v Legislativní radě vlády
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Členové komise jsou přesvědčeni o tom, že novelizace právních předpisů i nově vydávané zákony, které se přímo dotýkají činnosti obcí a krajů, často neodpovídají praxi a potřebám územních samosprávných celků. Účast zástupce krajů v Legislativní radě vlády by tak mohla zajistit větší zapojení krajů do tvorby nových právních předpisů a ovlivnit tak jejich konečnou podobu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka.

Dodal, že účastníci jednání v Ostravě se zabývali aktuálními problémy veřejné správy a legislativních návrhů, které mají přímý dopad do činnosti obcí a krajů.

Diskutovali například o poslaneckém návrhu zákona o registru smluv. „Kraje potřebu tohoto registru nezpochybňují, upozorňují však opakovaně na problémy, které může vyvolat spojování nabytí platnosti a účinnosti smlouvy s okamžikem jejího zveřejnění,“ konstatoval 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka s tím, že předmětem debaty byly také dopady aktuální novelizace zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů do činnosti obcí a krajů. Hovořilo se i o aktuálně připravované novelizaci zákona o střetu zájmů, která má upravit některé povinnosti veřejných funkcionářů, a také o návrhu zákona o vnitřním řízení a kontrole.

Zástupci Moravskoslezského kraje členy komise informovali o aktivitách v legislativní oblasti a prezentovali jim aktualizované znění Legislativního plánu Moravskoslezského kraje. „O legislativním plánu kraje a našich aktivitách v této oblasti informujeme komisi pro veřejnou správu a legislativu pravidelně. Jsem rád, že jsme právě na jednání v našem regionu mohli zástupce ostatních krajů seznámit s aktualizací legislativního plánu Moravskoslezského kraje, kterou v únoru schválili krajští radní a minulý týden ji projednalo také zastupitelstvo. Naše kroky v této oblasti úzce koordinujeme s ostatními kraji, jejich podpora je pro nás důležitá a pomáhá nám v prosazování našich záměrů,“ řekl 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka, který je odpovědný za oblast legislativy.

9. zasedání Komise Rady Asociace krajů České republiky pro veřejnou správu a legislativu, jejímž předsedou je hejtman Libereckého kraje Martin Půta a členy jsou zástupci všech krajů České republiky, se konalo v Moravskoslezském kraji ve dnech 10. – 11. 3. 2015. Pracovního jednání se kromě zástupců krajů zúčastnili také představitelé Svazu měst a obcí ČR a náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy a legislativy Jana Vildumetzová.

Legislativní plán Moravskoslezského kraje: Otevřený dokument, podle kterého chce vedení Moravskoslezského kraje do konce roku 2016 prosadit změny některých zákonů a splnit tak programové prohlášení krajské koalice ČSSD a KSČM, schválili krajští radní v dubnu 2013. Poté byl několikrát aktualizován v souladu s plánem legislativních prací vlády vzniklé z předčasných parlamentních voleb na rok 2014 a Výhledem legislativních prací vlády na léta 2015 až 2017. Minulý týden krajští zastupitelé schválili třetí aktualizaci legislativního plánu, která vychází z vládního plánu legislativních prací na tento rok. Jsou v ní vytipovány nejpotřebnější změny právních předpisů, kterých chce Moravskoslezský kraj co nejdříve dosáhnout kvůli zjednodušení procesů a zpřehlednění právní úpravy. Změny navrhuje zejména v dopravě, ochraně životního prostředí, sociální péči a školství.

Aktuální znění Legislativního plánu je přístupné na webové stránce Moravskoslezského kraje: http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/legislativni_plan.html.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…