Kraje vítají slib, že vláda bude financovat zvyšování mezd s dopadem na krajské rozpočty

29.05.2017 20:40

Pokud vláda rozhodne o zvýšení mezd s dopadem na krajské rozpočty, samosprávám na to dá také potřebné peníze. Slib premiéra Bohuslava Sobotky, který zazněl na dnešní celostátní tripartitě. A to v souvislosti s krajským zdravotnictvím a sociálními službami, které na návrh předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové nakonec byly třetím programovým bodem. Celorepublikové jednání Rady hospodářské a sociální dohody (RHSD), tedy zástupců vlády, zaměstnavatelů, zaměstnanců a krajů, pořádané jednou ročně, se uskutečnilo v Praze.

Kraje vítají slib, že vláda bude financovat zvyšování mezd s dopadem na krajské rozpočty
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

„Kraje v žádném případě nejsou proti navyšování mezd. Je ale nutné vědět, z čeho je financovat. I proto vítáme slib, že vláda bude přijímat jen taková rozhodnutí o zvýšení mezd či platů, na které budou ve státním rozpočtu peníze,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a dodává:

„Krajům se totiž často jen slibuje, že peníze na úkoly navíc dostanou, ale pak to není naplněno. Proto je třeba zamyslet se nad systémovým financováním. Jak to nedělat, ukázalo například nařízení vlády o zvýšení mezd řidičů, které považuji za poněkud nešťastné. Doteď, a to je 29. května, na ně kraje od státu nedostaly ani korunu, i když potřebné peníze dopravcům poukázaly. Protože dnes zaznělo, že je dobrá vůle vlády naplnit to, co slíbila, chci věřit, že se tak skutečně stane.“  

Situace v krajském zdravotnictví a sociálních službách je kritická. Zavírají se oddělení v  nemocnicích po celé republice. Pomoci může plánovaná změna systému vzdělávání a také zvýšení platů zdravotníků. A to nejen ve směnném provozu a i těch, co pracují tzv. „pod dozorem“. Nejde totiž, aby například dvě sestry na noční směně vykonávaly stejnou práci a jedna 2 000 Kč navíc k platu dostala a ta „pod dozorem“ nikoliv. Je také velký rozdíl v odměňování zdravotních sester v krajských příspěvkových organizacích a nemocnicích, které jsou akciovou společností. Dosahuje až 8 000 Kč měsíčně. I proto jsou sestry frustrované, odcházejí a ty zbývající jsou naprosto přetížené. Zdravotnický personál tak chybí v celé České republice. Často se to pak řeší zahraničními pracovníky.   

Komplikovaná je také situace v sociálních službách. Na celostátní tripartitě zaznělo, že zamýšlené zvýšení platů těchto zaměstnanců o 5,5 % je nedostatečné. Neberou totiž často ani minimální mzdu. Proto odbory, zaměstnavatelé i kraje prosazují 23% zvýšení jejich platů. Při průměrném platu cca 11 000 Kč by to znamenalo cca 2 500 Kč navíc. Danou oblast je třeba - stejně jako zdravotnictví - personálně stabilizovat. Nyní totiž z mnoha krajů zaznívá, že například domovy důchodců snižují kapacity. Respektive přestávají přijímat seniory, protože nemají zaměstnance, kteří by se o ně starali.  

Na celostátní tripartitě se probralo také zaměstnávání cizinců včetně agenturní práce a odborné vzdělávání ve vztahu k potřebám trhu práce.

Asociace krajů České republiky je otevřenou zájmovou nestranickou a nevládní organizací, která byla založena na základě zákonů České republiky. Členy Asociace krajů jsou všechny regiony České republiky, včetně hlavního města Prahy, která je ze zákona současně obcí i regionem. Asociace je názorovou platformou, která si klade za prvořadý cíl hájit a prosazovat společné zájmy krajů. Základním a společným zájmem krajů je péče o všestranný rozvoj území a o potřeby občanů v něm žijících. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…