Krajině, letošnímu tématu NPÚ, se bude věnovat i zářijový seminář v Hořovicích o vesnickém stavitelství

31.07.2017 21:34

O vesnických sídlech v kulturní krajině bude rokovat zhruba 120 účastníků celostátního odborného semináře, který se uskuteční ve dnech 13.–15. září 2017 v Hořovicích. Jeho pořadateli a partnery jsou generální ředitelství Národního památkového ústavu a NPÚ, územní odborné pracoviště středních Čech, Středočeský kraj, Muzeum Českého krasu v Berouně a město Hořovice.

Krajině, letošnímu tématu NPÚ, se bude věnovat i zářijový seminář v Hořovicích o vesnickém stavitelství
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Dnes už tradiční třídenní setkání specialistů památkářů, muzejníků, architektů, národopisců, pracovníků ochrany přírody i jiných příbuzných organizací a oborů včetně zástupců státní správy a samosprávy se tentokrát koná v sousedství nově vyhlášené chráněné krajinné oblasti Brdy ve Středočeském kraji. Program semináře zahrnuje dva jednací bloky a dva společné diskusní večery jako prostor ke konzultacím a vzájemné výměně informací i zkušeností z praxe. Jeho důležitou součástí bude exkurze do Hostomických brázd, historicky intenzivně zemědělsky využívaného území, prohlídka vesnických sídel v hornaté a méně úrodné krajině Podbrdska (Kleštěnice a Olešná) i prezentace vlivu industriální činnosti na krajinu a sídla (doklady tradiční těžby a zpracování železných rud na Podbrdsku a návštěva Muzea umělecké litiny v Komárově). Během semináře se uskuteční rovněž prohlídka města.

Záměrem semináře by mělo být postižení fenoménu vesnických sídel a lidového stavitelství jako nedílné součásti krajiny, jako systému vazeb mezi člověkem a přírodou, jejichž vzájemným působením a ovlivňováním v prostoru a čase vzniká výsledný obraz krajiny, kde přírodní a geografické podmínky spoluurčují charakter sídel a obydlí a na druhé straně lidská činnost přetváří přírodu v kulturní krajinu. Smyslem semináře je upozornit na hrozby týkající se mimo jiné porušování ekologické a urbanistické stability krajiny, ztráty jejího estetického potenciálu, tlaku na novou plošnou výstavbu i likvidaci původní zástavby a hledat přijatelná vhodná řešení i cesty k pozitivnímu působení na veřejné mínění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…